Afgelopen weekend hebben we heerlijk kunnen ‘nazomeren’ en waren er diverse activiteiten in Niekark en Hoevelaken. In Niekark Zomerfeesten, die de hele week duren. Zelf ging ik milieuvriendelijk op de fiets, nee geen elektrische, naar De Brink waar de traditionele Palingrookwedstrijd plaatsvond. Het mooiste terras van Hoevelaken bij De Haen stroomde vol en ook de temperatuur schoot boven de 30 graden. Als wintermens niet mijn ding, maar ik begrijp dat dit allemaal het gevolg van de opwarming van de aarde is en dat ik daar zelf medeschuldig aan ben.

Ik baseer me op Greenpeace die op hun site laten weten dat een rapport van de Verenigde Naties laat zien dat meer dan 1,5 graden opwarming van de aarde desastreus is, dus we moeten er met z’n allen voor zorgen dat de opwarming onder de 1,5 graden blijft. Directeur Joris Thijssen zegt dat de regeringsleiders wereldwijd nú moeten opstaan om het belang van een gezonde planeet te kunnen overdragen aan onze (klein)kinderen, dit is afgesproken in het Klimaatakkoord van Parijs. Nou zie ik die leiders dat nou niet zo 1, 2, 3 doen, we moeten dus zelf aan de slag! Wat staat me allemaal nog te doen? Geen CV op gas, geen elektra van kolen, het consumeren van vlees en zuivel halveren, elektrisch autorijden, niet vliegen naar Canada, geen kachels, hottubs en BBQ’s op hout stoken, et cetera.  

Er stonden zaterdag negen palingrokers op De Brink, waarvan twee professionele. De meeste tonnen rookten van vroeg tot laat en de rokers hebben hun eigen, meestal geheime recept van de houtsoorten, nieuwkomer Arjan de Lange stookte zelfs zijn klompen op voor een exclusief aroma, dit alles stoot wel CO2 uit. Maar dat mocht de palingpret niet drukken, er werden heerlijk gerookte paling, -zalm en -makreel verkocht als zachte broodjes of mét diezelfde broodjes. De uitslag vindt u elders in deze StadNijkerk.nl, maar zeer verrassend vond ik de tweede plek van debutant Patrick van Kluijve, die na een Vis-clinic bij Keurslagerij Steltenpool de smaak te pakken kreeg en aan het palingroken is geslagen. Een talentje.

’s Nachts had ik een bijzondere droom. Ik zag een moeder- en baby ijsbeer op een smeltende ijsschots midden op de Noordzee. De schots dreef het strand van Texel op en enkele palingrokers gooiden ze paling toe, dit was hun redding voordat ze in de ijsberen opvang werden opgenomen, lijkt me bij deze temperaturen ook wel wat…

Theo Zuurman – De Stad Nijkerk