De Prins Willem Alexanderschool in Nijkerk heeft donderdagmiddag 28 juni actie gevoerd om aandacht te vragen en geld op te halen voor de ziekte ALS. Een leerling van de school en Victor Ader van het bedrijf Eigenhuis Keukens uit Hoevelaken stapten in een ijskoud bad. Daarna gingen de leerlingen van de groepen 2 tot en met 8 rondjes lopen rondom de school. Verder gingen leraren en ouders op de hometrainers kilometers fietsen.

Vanuit het bad, dat gevuld was met 100 kilo ijsblokjes, werd het startschot gegeven voor een sponsorloop rondom de basisschool De Spreng in Hoevelaken. Victor stapte in het bad en hield dat een minuut vol. Daarna pakte hij een pistool en gaf het startsein voor de sponsorloop en een icebucket-challenge.

Het initiatief voor de actie is genomen door leerling Zoë (11) uit groep 7 die zich het lot aantrok van patiënten met de spierziekte ALS. De school juichte dat idee van hart toe en organiseerde daarom, samen met hoofdsponsor Eigenhuis Groep, de challenges Cool4ALS en Run4ALS. Bij de actie Cool4ALS gaan de kinderen van de bovenbouw de laatste 30 seconden van hun dagelijkse douchebeurt afsluiten met koud water. Donderdag was de laatste actiedag, waarop alle kinderen ’s middags de Run4ALS sponsorloop liepen rond het schoolgebouw.

Eigenhuis Groep is niet alleen hoofdsponsor van het evenement Cool4ALS, het bedrijf doet zelf ook actief mee aan het Holland4ALS 24-uurs estafetteparcours. Hiertoe heeft Eigenhuis Groep een eigen team samengesteld, dat dit jaar 54.000 euro van de in totaal 278.000 euro heeft opgehaald. Dat is maar liefst een aandeel van bijna 20%! Ook volgend jaar doet het team van Eigenhuis Groep weer mee.

Tijdens Holland4ALS wordt binnen 24 uur een parcours van 330 kilometer tussen Groningen (start ) en Soest (finish) afgelegd. De estafettevorm van het parcours bestaat uit 4 sportieve disciplines: zwemmen, fietsen, hardlopen en kanoën.
Het sportevenement Holland4ALS is een initiatief van Stichting Zoalsjan. Doel is het ophalen van zo veel mogelijk geld, waarmee hulpmiddelen kunnen worden aangeschaft voor ALS- patiënten. Zo kunnen zij zo lang en comfortabel mogelijk in hun eigen vertrouwde omgeving blijven leven.

Tekst en foto’s Kees van den Heuvel