Sinds het begin van de plannen voor een nieuw ‘Huis van de Stad’ eind 2016 is er al heel wat water door de Arkervaart gestroomd, om maar niet te spreken over de glazen spraakwater op het gemeentehuis. Sinds kort lijkt er nog meer stroming op gang te komen, dit komt met name doordat er tijdens de Nieuwjaarsreceptie contact is geweest met de Rabobank, omdat zij het kantoor aan de Van ’t Hoffstraat gaan verlaten en dat misschien een mooie (tijdelijke) locatie zou kunnen zijn voor het Huis van de Stad.

In juli 2018 heeft directievoorzitter Paul Verhoef een kennismakingsgesprek gehad met burgemeester Renkema over de toekomst van het gebouw van de Rabobank, zo schreef journalist Wijnand Kooijmans op StadNijkerk.nl. De inhoud van dit gesprek is verder niet bekend. Wel zegt Verhoef dat de gemeente in december bij de Rabobank aangeklopt heeft, niet andersom dus. Dat gebeurde nadat enkele raadsleden eerder contact met de bank hadden gezocht.

Op 21 mei jl. verscheen het nieuws dat de Rabobank van haar pand af wil en de gemeente mogelijk geïnteresseerd is. Of het Huis van de Stad daar komt, zal pas na de vakantie duidelijk zijn, dat zegt tenminste wethouder Wim Oosterwijk in hetzelfde bericht: ,,De gemeente werkt intussen gewoon door aan de plannen om het Huis van de Stad aan de haven te bouwen, maar we kijken wel serieus naar de optie naar het pand van de Rabobank te verhuizen.”

Op 23 mei jl. verschijnt opeens het bericht dat de onderhandelingen stukgelopen zijn. In een video interview met Nijkerk.Nieuws.nl zegt wethouder Oosterwijk: ,,Ik herken me niet in dit bericht, we hebben contacten met de Rabobank gehad, er zijn verschillen van inzicht, we willen de gesprekken op een constructieve manier wel weer op gang krijgen. Het klopt dat het niet zo loopt als ik een paar weken geleden dacht dat het zou lopen. Maar ik heb goede moed dat we eruit komen, het gaat om de leegstandskosten (tot het moment dat de gemeente daadwerkelijk gaat huren TZ) en voor wie die zijn, daar hebben we het gesprek over. Ik kan pas wat zeggen als we daar uit zijn”, aldus een redelijk openhartige wethouder Oosterwijk. Tot zover Huis van de Stad deel 1, volgende week deel 2.

Theo Zuurman – De Stad Nijkerk