Sparta Nijkerk beleefde zaterdag 25 februari een narrow escape tegen hekkensluiter Excelsior’31. Vier minuten voor de reguliere speeltijd was het nog 1-0 in het voordeel van de ploeg uit Rijssen, maar Sparta Nijkerk (met in de slotfase een compleet nieuwe voorhoede) wist de achterstand om te buigen naar een 1-2 zege. Goudhaantje was Max Leeflang die tekende voor beide goals.

Sparta Nijkerk ging aanvankelijk voortvarend van start. De Nijkerkers, met voor het eerst Jesse Buitenhuis in de basis, pakten het initiatief: ze hadden in het eerste kwartier een veldoverwicht en creeerden diverse kansen, waaronder een vrije schotkans van Mark van der Weijden. In al zijn enthousiasme schoot hij hoog over. Ook andere kansen werden niet verzilverd en een ander manco was dat de vleugels totaal niet werden benut. Als de goal aan de ene kant niet valt, dan gebeurt dat aan de andere zijde. De Rijssenaren knokten zich naar de openingsgoal. Verdediger Alex de Jong stond volledig vrij bij een hoekschop en kopte in de achttiende minuut raak. De klap leek flink te zijn aangekomen bij Sparta Nijkerk. De ploeg van Eric Speelziek kon totaal geen vuist meer maken en Excelsior kreeg vleugels.

Ook na rust haperde de motor bij Sparta Nijkerk. Sterker, de 2-0 was zelfs dichterbij dan de 1-1. Jasper Veltkamp kon de marge vergroten door van dichtbij te scoren, maar doelman Jansen stond zijn mannetje in de goal van Sparta Nijkerk. In het tweede bedrijf van de tweede helft besloot Speelziek de complete voorhoede in te wisselen.  In het veld kwamen Thomas Reynaers, Pernelly Biya, Ricardo Fransberg, Tyrone Fonville en Max Leeflang. Die laatste bleek een beslissende rol te krijgen. In minuut 86 scoorde hij de 1-1 en vervolgens in de slotminuut de bevrijdende 1-2. In de slotfase, waarbij Sparta Nijkerk een vrije trap kreeg toegewezen, werd nog rood uitgedeeld aan Tyrone Fonville omdat hij iemand bij de hals greep. Met de winst stijgt Sparta Nijkerk naar een elfde plek op de ranglijst. De biefstuk die Sparta-voorzitter Johan Evers in de businessruimte kreeg voorgeschoteld smaakte daardoor des te beter.

Verslag en Foto’s: Kees van den Heuvel
Samenvatting: Excelsior TV