Hoevelaken heeft zaterdag in Elburg een ruime overwinning weten te behalen door gastheer ESC met 4-1 te verslaan. Op basis van de eerste helft was het niet meer dan logisch, dat er qua score een royaal verschil zou zijn, maar gezien de tweede doorgang was het een wonder dat Hoevelaken alsnog vier treffers op het scorebord kreeg.

De wedstrijd zat pas net in de eerste minuut, toen voor Hoevelaken het kansenbal begon. Daan Vinke wist door te dringen tot bijna bij de achterlijn, maar de doelman stond een vroege openingstreffer in de weg. Na een bal op de buitenkant van de Hoevelakense paal was het na een kwartier Coen Bos, die vol kon uithalen. De bal spatte op de vuisten van de doelman uiteen en leverde niet meer op dan een hoekschop.

Twee minuten later was het wel raak. Na een soort van scrimmage kwam de bal net buiten het strafschopgebied voor de voeten van Paul Eleveld, die met een lobje de ver voor zijn doel staande doelman verschalkte. Weer twee minuten later had Daan Vinke de 0-2 op zijn schoen, maar hij strandde opnieuw op de doelman.

De mooiste actie was te zien in de 24e minuut. Met een technisch hoogstandje aan de zijlijn speelde Robin Elverding zich knap vrij, om vervolgens de bal onhoudbaar voor de doelman bij de tweede paal te leggen. Joeri van den Hoeven was ter plaatse om de bal binnen te werken. Dat was direct de laatste actie van de topscorer van afgelopen seizoen, die geblesseerd het veld moest verlaten. Hij werd vervangen door Joep Timmerman, die in de 65e minuut zelf ook geblesseerd naar de kant ging.

Vlak voor rust wist Daan Vinke weer goed door de verdediging van ESC te slalommen. Hij bood Coen Bos een niet te missen kans om de wedstrijd in het slot te gooien, maar van nog geen twee meter voor het doel wist de kleine aanvaller de bal over de doellat te krijgen.

In de tweede helft was het vooral ESC, dat de touwtjes in handen nam. Hoevelaken kwam tot de 69e minuut nauwelijks over de middenlijn, speelde slordig en onzorgvuldig en het was dan ook wachten op de tegentreffer, die er in de 62e minuut ook kwam. Zeven minuten later had Coen Bos, bij de eerste bijeenkomst in het strafschopgebied van ESC,  de kans om Hoevelaken alsnog in veilige haven te schieten, maar tot een treffer kwam het niet.

ESC bleef ook na genoemde kans de bovenliggende partij, al wisten de Elburgers het veldoverwicht niet uit te drukken in kansen. Via een hoekschop in de 82e minuut probeerden de gastheren nog wel gevaarlijk te worden, maar in plaats daarvan counterde Coen Bos de andere richting op door iedereen zijn hakken te laten zien en ook de doelman kansloos te laten. De overwinning was nu wel in de tas en kreeg in de vierde minuut van de extra tijd nog een ruimere marge na een treffer van Daan Vinke. Invaller Jelle Bos leek eigenlijk te scoren, maar zijn schot werd geblokt, waardoor de bal voor de voeten kwam van Daan Vinke. Het benutten van de kans was voor de jonge aanvaller een peulenschilletje.

Komende zaterdag komt Lelystad naar Hoevelaken toe. De ploeg die kansloos uit de tweede klasse degradeerde staat opnieuw, ditmaal puntloos, onderaan. Gemiddeld verloor Lelystad tot nu toe met vier treffers verschil. Benieuwd of Hoevelaken ook tot een ruime score kan komen tegen de ploeg uit de polder.

Opstelling: Gijs Leebeek; Jelle van der Veer (77. Heddwyn ten Brink), Joost van den Heuvel, Ludo Horst (73. Jelle Bos), Pascal de Jong; Robin Elverding, Paul Eleveld, Siem Kooistra, Joeri van den Hoeven (27. Joep Timmerman, 65. Mylan Hak); Coen Bos, Daan Vinke.

Scoreverloop: 17. Paul Eleveld 0-1, 24. Joeri van den Hoeven 0-2; 62. ESC 1-2, 82. Coen Bos 1-3, 90 (+4) Daan Vinke 1-4.

Bron en Foto: Robert Kreuning