Verleden week ben ik benaderd door de Nijkerkse/Hoevelakense oud-journaliste Margreet Hendriks, zij freelancet nu voor BDUmedia in de regio Scherpenzeel, Woudenberg, Leusden, met name over de perikelen van een mogelijke fusie van Scherpenzeel en Barneveld gaat ze schrijven. Ze wil nu de ervaring van Hoevelakers rond de fusie met Nijkerk op 01-01-2000 delen en klopte onder andere bij mij aan als ‘ervaringsdeskundige’. Ook vroeg ze me om over mijn achtergrond met Hoevelaken iets te schrijven. Dat leek me wel wat, want ik ben tenslotte al 47 jaar een trotse Hoevelaker. Een echte Hoevelaker zal ik nooit worden, want dan moeten je vader en diens vader ook Hoevelaker zijn…

Ik ben geboren op 28-11-1947 in Utrecht en opgegroeid in het centrum van Amersfoort. In 1972 ben ik met mijn vrouw Jacqueline en dochter Ivon in Hoevelaken komen wonen. Om precies te zijn in een nieuwbouwwoning aan de Clauslaan in de Oranjewijk. We woonden op een etage in Oosterbeek in verband met mijn werk bij een Arnhems reclamebureau.

Op een gegeven moment waren we toe aan eengezinswoning en het werd Hoevelaken. Reclamebureaus waren geconcentreerd in het westen van het land, dus Arnhem viel af, Jacqueline kwam ook uit Amersfoort en ik kwam in mijn jeugd al regelmatig in Hoevelaken. Een ritje met paard en wagen en een varken in de bak staat in mijn geheugen gegrift. De keu ging naar de beer, nou dat leek me wel wat. De keu werd losgelaten in een weiland, maar waar ik ook keek, er was geen beer te bekennen. Waar is die beer nou, vroeg ik aan Henk van Deuveren. Henk wees naar een stevig varken en meldde dat dat de beer was. Ik was verbaasd, want had gedacht dat de beer een bruine beer was zoals ik die van de dierentuin kende. Tja, over de voortplanting van mens en dier werd bij ons thuis niet gesproken, op mijn 16de kreeg ik een boekje in mijn handen gedrukt, maar wat daarin stond wist ik toen al lang.  

We voelden ons al snel thuis in de ‘jonge’ wijk. De meeste bewoners kwamen niet uit Hoevelaken en de wijk was opgebouwd in carrés met een speeltuintje in het midden, zo maakte je al snel contact en er werden gezamenlijke activiteiten georganiseerd. Volgende week deel 2 over onder meer De SCHoevelaken, Klaverblad Hoevelaken, de Oranjeevereniging Hoevelaken en fusie met Niekark.

Theo Zuurman – De Stad Nijkerk
Foto Fabian Boot