In het kader van de op handen zijnde fusie tussen Scherpenzeel en Barneveld vroeg journaliste Margreet Hendriks mij hoe Hoevelakers achteraf terugkijken op de fusie met Nijkerk. Mijn antwoord was: Achteraf is het moeilijk aan te geven wat er slecht ging en nu beter. Het college van b&w is zeker na de laatste verkiezingsronde betrokken bij Hoevelaken en ook de raadsleden; ze zijn erachter gekomen dat hun kiezers niet alleen in Nijkerk zitten. Echte grote veranderingen hebben er voor Hoevelaken niet plaatsgevonden. Fusies met sportverenigingen, kerken en maatschappelijke organisaties zijn achterwege gebleven, met uitzondering van de bibliotheek. Het sluiten en slopen van zwembad De Slag werd door Hoevelakers ervaren als een verraad tegen de afspraak om openbare voorzieningen in stand te houden.

De politieke betrokkenheid staat in Hoevelaken niet echt op een hoog plan, ze genieten van hun groen, creatief en vriendelijk dorp, wat ze graag zo willen houden. Ook de saamhorigheid speelt een belangrijke rol, dat uitte zich bijvoorbeeld bij de begrafenis van Romy Nieuwburg op 13 juni 2017, net als bij Theo en Yara afgelopen vrijdag in Scherpenzeel. Waar de Hoevelakers wel moeite mee hebben zijn de promotieactiviteiten van Nijkerk waar Hoevelaken letterlijk in de bosvijver valt. Tijdens de fusie is besloten dat er geen gekunstelde nieuwe naam kwam, zoals bijvoorbeeld ‘NijHoeveVeen’. Het werd De Gemeente Nijkerk met de kernen Nijkerk, Hoevelaken en Nijkerkerveen. Zeker Hoevelaken was daar blij mee om hun eigen identiteit te behouden en zelfs nieuwgeborenen kregen, dankzij acties van verloskundige Yvonne Fontein-Kuipers, de mogelijkheid om als geboorteplaats Hoevelaken in hun geboorteakte te krijgen.

Maar sinds 1977, toen de slogan ‘I Love New York’ werd bedacht om toeristen te trekken, ontstond het begrip ‘citymarketing’. Meer dan 40 jaar later is dit ook overgewaaid naar Nijkerk en er is een heuse citymarketeer aangesteld die het merk ‘Nijkerk’ moet gaan promoten met de slogan ‘Lekker Nijkerk’. Maar wat moet Hoevelaken hiermee?? We kunnen er moeilijk ‘Lekker Nijkerk en Heerlijk Hoevelaken’ aan vast plakken, dat is hinken op twee gedachten en dat moet je in de reclame niet doen. We mogen activiteiten op hun website zetten als schrale troost, maar moeten wel meebetalen aan Nijkerk, volgens kritische Hoevelakers.

In iedere relatie is weleens wat mis, maar mijn eindconclusie is dat ik van harte blij ben met de fusie!

Theo Zuurman – De Stad Nijkerk
Foto Fabian Boot