Voor de ‘kortste route naar Europees voetbal’ competitie gaat binnenkort ook het balletje van sc Hoevelaken weer in de koker. De nummer 6 van de Derde Klasse B reisde daarvoor naar Swifterbant, om de degens te kruisen met de nummer 6 van de Derde Klasse C, Swift ’64. Hoevelaken kwam in de reguliere speeltijd, nog voor het invallen van de duisternis, als winnaar uit de strijd (1-2), maar eenvoudig ging dat niet.

Hoevelaken kwam al na acht minuten op achterstand, nadat het in de tweede minuut al goed was weggekomen na een schot op de binnenkant van de paal. Swift was in de beginfase van de wedstrijd net iets feller, maar kukelde in de 12e minuut van het paard. Na een uitbraak leek Patrick Kloppenburg alleen op de doelman af te stevenen, maar net buiten het strafschopgebied werd hij licht vastgehouden door een verdediger van Swift. Na enige aarzeling, als reactie op de aanwijzingen van de spelers van Hoevelaken, greep de dienstdoende arbiter naar zijn kontzak om daaruit de rode kaart tevoorschijn te toveren. Hoevelaken mocht driekwart wedstrijd tegen een man minder spelen, maar Swift van zich afschudden kon het niet. De voor de overtreding toegekende vrije trap leverde niets op en zo was het wachten tot de 31e minuut totdat Joost van den Heuvel vernietigend uithaalde. Een afgeslagen bal kwam op de rand van het strafschopgebied voor zijn voeten en hoewel een Swiftse verdediger nog leek in te kunnen grijpen kon een pegel strak over de grond worden afgegeven: 1-1.

De opluchting bij deze treffer was groot, want met tien man was Swift een paar keer dichter bij de 2-0, dan Hoevelaken bij de 1-1. Een doelpunt vanuit het niets kwam dan ook als geroepen.

Met Daan Vinke voor Bas Hengeveld begon Hoevelaken aan de tweede helft. De jonge aanvaller moest vanwege blessures de eerste wedstrijden van de hoofdmacht missen en rijpte vervolgens enkele duels in Hoevelaken 2. Door de afwezigheid van een groot aantal spelers greep Daan Vinke tegen Swift zijn kans. Al na zeven minuten speelde hij zich met een fraaie beweging vrij, om de bal ogenschijnlijk simpel in de touwen te prikken: 1-2. Zijn eerste officiële treffer in de hoofdmacht van sc Hoevelaken. Ook de 1-3 had hij op zijn schoen, maar die actie lukte voor Hoevelaken helaas niet.

Hoevelaken had zichzelf een dienst kunnen bewijzen door snel na de tweede treffer ook een derde doelpunt te maken, maar kansen werden onvoldoende uitgespeeld, of de bal belandde op de lat, zoals bij een kopbal van Siem Kooistra, die na een flipperkast-situatie de bal voor het inkoppen had, maar slechts de onderkant van de lat raakte.

Door het uitblijven van de verlossende treffer bleef een strafschoppenserie tot de mogelijkheden behoren. In de tegenaanval was Swift, met een aantal snelle voorwaartsen niet ongevaarlijk. Hoevelaken kroop zelfs nog een keer door het oog van de naald na een tweede bal op de paal, maar behaalde uiteindelijk ongeschonden de finish.

Komende woensdag staat voor Hoevelaken al weer een duel op het programma, namelijk de inhaalwedstrijd tegen Zeewolde, die eerder geen doorgang kon vinden vanwege een aantal coronagevallen aan de Hoevelakense kant. De wedstrijd op Kleinhoven begint om 20.00 uur, al mogen supporters daar niet bij zijn vanwege de genomen corona-maatregelen. Zaterdag eindigt de ‘Engelse week’ in Veenendaal tegen de gelijknamige vereniging. Supporters kunnen zich ook die reis besparen, want voorlopig zijn trouwe bezoekers nergens op de velden welkom.

Opstelling: Gijs Leebeek; Heddwyn ten Brink, Joost van den Heuvel, Siem Kooistra, Pascal de Jong; Bas Hengeveld (46. Daan Vinke), Robin Elverding (75. Jesse van der Meer), Paul Eleveld, Jordy Zieltjes (90+2. Tein Schuiteman); Edwin Duijst, Patrick Kloppenburg.

Scoreverloop: 8. Swift 1-0, 31. Joost van den Heuvel 1-1; 52. Daan Vinke 1-2.

Bron en Foto: Robert Kreuning