Het huiskamerfestival Gluren Bij De Buren beleeft volgend jaar op 9 februari haar derde editie in Nijkerk. Muziekliefhebber Merijn de Jonge uit Nijkerkerveen stelt voor de derde keer zijn huiskamer op de Buntwal open voor jong en oud talent. ,,We zijn er van overtuigd dat Gluren Bij De Buren een evenement is dat mensen verbindt.” 

Maranke Pater

De Jonge zag de oproep voor huiskamers en artiesten langskomen en besloot opnieuw mee te doen. ,,We hebben een heerlijke externe huiskamer waar we ook wel eens trainingen geven binnen onze coachingspraktijk, met een kacheltje die meteen een huiselijke sfeer oproept. Wij doen al sinds het begin met Gluren Bij De Buren in Nijkerk mee en geloven sowieso in delen met elkaar. We hebben een te gekke plek om mensen een podium te bieden en de mogelijkheid om dit te doen. We zijn er ook van overtuigd dat Gluren Bij de Buren een evenement is dat mensen verbindt. Daarnaast zijn we liefhebbers van muziek. Het is dan ook super tof om muzikanten in je eigen huiskamer te hebben en hoe tof is het om je eigen podiumbaas te zijn.”

[HUISKAMER OP ORDE] De muziekliefhebber uit Nijkerkerveen is zeer te spreken over de organisatie van het muzikale evenement. ,,Er is voorafgaand aan het evenement een duidelijke bijeenkomst waar je als ‘huiskamer’ vragen kunt stellen en waar informatie wordt gegeven.” Na twee jaar deelname heeft De Jonge dan ook al wat tips voor nieuwe deelnemers: ,,Op de dag zelf moet je er vooral voor zorgen dat je huiskamer op orde is en dat spulletjes uit het zicht zijn die je liever opgeruimd had willen hebben. Daarnaast is het belangrijk dat je een setting maakt voor je artiest. We hebben zelf potten thee en koffie gezet voor het publiek en hen welkom geheten.”

[UIT JE COMFORTZONE] Het eerste jaar dat De Jonge zijn huiskamer openstelde voor artiesten en publiek maakte meteen indruk op hem. ,,We hadden een klassiek duo met de naam Latin Note. Zelf hadden we eigenlijk maar weinig met klassieke muziek, maar er kwam een duo bij ons optreden, een meneer van in de tachtig en een mevrouw van eind vijftig die de operazang voor haar rekening nam. Ze brachten klassieke Latijns Amerikaanse muziek, wat heel verrassend bleek te zijn. Vooral het enthousiasme van die oude baas die op de piano aan het rossen was, dat was echt geweldig om te zien. Je kunt als huiskamer binnen een bubbel blijven en denken dat de organisatie je maar moet koppelen aan een act die je zelf leuk vindt, maar het is juist bijzonder om uit je comfortzone te stappen en je te laten verrassen.”

 

De Jonge kreeg vorig jaar een gelegenheidstrio over de vloer dat ook uit Nijkerkerveen kwamen. ,,Bij elke editie hebben we rond de 75 mensen over de vloer gehad. Ik ben heel erg benieuwd welke act we in februari zullen krijgen. Op het moment dat de krantjes met het programma binnen zijn, stappen we op ons paard om ze rond te brengen in de buurt. Dat alleen al levert leuke gespreksstof op.”

De inschrijving om als huiskamer of artiest mee te doen aan Gluren Bij De Buren is gestart. Inschrijven kan nog tot eind november via www.glurenbijdeburen.nl/nijkerk
Lees de rest van het artikel in de krant of op Stadnijkerk.nl 
Foto Sitan van Sluis