Bij Marten (66) en Hennie Kloostra (62) is het oranje wat de klok slaat. Het Nijkerkse echtpaar ademt oranje zolang Nederland in de race is voor de EK-titel. Alles, maar dan ook echt alles, is oranje in en rond hun woning aan de Fenteler. We berichtten er afgelopen zaterdag al over..

Je zou het huis van de familie Kloostra een museum kunnen noemen, zo vol staat het er met oranje spullen. ,,Voor ons is het normaal,” vertelt Hennie, ,,maar voor anderen kan het wat veel zijn.” Iets drinken bij de familie Kloostra? Het glas staat dan op onderzetters met EURO 2020-logo erop (‘het is natuurlijk een jaar verplaatst vanwege corona’). Aan de muur hangen tientallen oranje vlaggen in alle soorten en maten en aan Heineken’s hoeden van de afgelopen jaren geen gebrek in de vensterbanken. In de voortuin én achtertuin wapperen vlaggetjes. ,,De zon is onze grootste vijand, deze vlakken hangen er pas anderhalve week en zijn nu al helemaal verkleurd”, aldus het stel. Hun nieuwste aankoop: oranje mondkapjes. Die zijn nodig, want zolang Nederland in de race is voor de titel draagt het stel uitsluitend oranje. Naar de supermarkt, naar vrienden én naar het werk.

COLLECTIE

Marten en Hennie trouwen in 1979. De eerste oranjeversieringen in het Nijkerkse huis van de twee doen langzaam hun intrede rond 1982. Marten: ,,Het begon met vlaggetjes en ‘hup holland hup’-zonneschermen in de auto. Toen kwamen de shirts. Ik was altijd al van het oranje dragen, want dat is ook de kleur van Sparta Nijkerk, dus dat was een kleine stap voor mij.” Door de jaren heen groeit de verzameling oranjespullen als kool. Ze bezoeken verschillende wedstrijden van het Nederlands elftal en nemen daar steeds iets van mee naar huis.

Lees de rest van het artikel op Stadnijkerk.nl