Maandag 20 april a.s. is het 75 jaar geleden dat Nijkerk officieel bevrijd werd. Het was die dag Hitlers verjaardag. ‘Het was ook een rustige nacht met een paar maal een bom en een paar maal mitrailleervuur in de verte en ’s morgens rond half 8 nog geschutvuur. Om plusminus kwart na 8 kwamen de eerste tanks in de Venestraat aan.’  Citaat uit ‘Dagboek van het laatste oorlogsjaar’, aanrader om te lezen!

Heden, 75 jaar later, verkeren we in een strijd met een onzichtbare verwoestende tegenstander. Het betreft geen oorlog tussen twee vijandige machten en ons grootste wapen is 1,5 meter afstand.

Survival of the fittest

Het voelt als de strijd tijdens een wedstrijd waarvan de uitkomst al bekend is. Namelijk dat alleen de sterksten zullen overleven.

Hoe verder na 28 april a.s.?

Welke regels komen er na 28 april en hoelang zijn er regels nodig? Allemaal vragen waar we wel of geen antwoord op krijgen. Elk antwoord is vol van onzekerheid en kan ook weer aangepast worden.

Toch zijn er altijd al virussen en oorlogen geweest. Komt er altijd een einde aan de strijd en zien we graag zo min mogelijk slachtoffers. Na de strijd volgt er een wederopbouw.

Graag wil ik geloven dat we dit 1,5 tijdperk over 1,5 jaar volledig los kunnen laten.

Blijf vooral gezond

#blijfvooralgezond

‘Dagboek van het laatste oorlogsjaar – september 1944-september 1945 is, dankzij subsidie van de Provincie Gelderland, in het museum van Nijkerk aan de Venestraat 16 te koop voor 7,50 euro.