Henk van Middelaar, Hooglander van geboorte, maar al jaren inwoner van de gemeente Nijkerk, komt maandag 25 april in Bibliotheek Nijkerk een lezing geven over zijn boek ‘23 april 1945, zes uur’ en over het vorig jaar verschenen ‘We gingen domweg’. Dat laatste boek gaat over het begin van de oorlog en over de evacuatie op 10 mei 1940 van Amersfoort en Hoogland. Overal langs de Grebbelinie vullen mensen koffers en kussenslopen. Terwijl ze zich met hun vee op weg begeven naar een onbekende bestemming, steken Hollandse soldaten hun huizen en boerderijen in de brand. Niemand weet of en wanneer ze zullen terugkeren. Nergens is het vertrek van de bevolking zo dramatisch als in Hoogland.

In een boerderij in Hoogland wacht een verzetsgroep op de Canadezen. De bevrijders zijn in de buurt, een doorbraak is nabij.
Maar aan het einde van de dag verschijnt er plotseling een Duitse patrouille op het erf. In paniek schieten de verzetsstrijders twee Duitse soldaten dood. Zelf verliezen ze vijf man. Voor de Duitsers is dat niet genoeg, die willen vergelding. Ze gaan naar het huis van de buren, die zich schuilhouden in de kelder. De oudste zonen willen zich verstoppen. ‘Niet doen’, zegt moeder. ’Gewoon meewerken, ons zullen ze niks doen.’

Henk van Middelaar reconstrueert dit grote drama uit zijn geboortedorp. Wat gebeurde er in de dagen voor de fatale confrontatie? Wie waren die Duitse soldaten? En waarom werd een meisje van verraad beschuldigd? Nooit eerder kwam iemand dichter bij de waarheid achter deze tragedie. Henk van Middelaar werkte jarenlang voor de publieke omroep als interviewer en presentator. Daarnaast is hij leraar Nederlands op een middelbare school. Verhalen over die school bundelde hij in Dat ik hier sta is een vergissing. Eerder schreef hij een biografie van de Groninger zanger Ede Staal, Geef mie de nacht.

Kaartjes (19.30 uur) à 5 euro zijn te koop via de website van de Bibliotheek (aan de Frieswijkstraat 99): www.bibliotheeknijkerk.nl.