De chaos is groot na de uitslaande brand bij de familie Van Ramshorst op de Bunschoterweg in Nijkerk, waarbij vannacht 16.000 kippen het leven lieten. Er is niets meer over van de kippenschuur.  

Ter plekke was de sectie Brandonderzoek met beschermende kledij aanwezig om een inventarisatie te maken. Er is geen asbest in de omgeving terecht gekomen, aldus Bert van Ramshorst, want het dak was net vernieuwd. Ook de daken van de overige schuren die wel asbest bevatten, stonden op de nominatie om te worden vervangen.

Dankzij inzet van de brandweer is hen bespaard gebleven dat de brand oversloeg naar de andere naastgelegen schuren. Naar de oorzaak is het nog gissen. Van Ramshorst meldt dat de brand achterin de schuur is begonnen, waarschijnlijk bij de grote ventilator, maar niets is uit te sluiten. Hij dacht in eerste instantie dat het voer in de silo niet naar beneden zakte. ‘Dat kan een keer gebeuren, daar krijg ik alarm op. Dus ik loop naar buiten en ik zie meteen de vlammen uit de schuur komen. Toen wist ik meteen dat het foute boel was.’De eerste melding van de brand kwam ’s nachts binnen rond 3.00 uur. Rond 05.40 uur meldde de brandweer dat het vuur onder controle was.

Foto’s en bron Kees van den Heuvel