Het pand aan de Nieuwstraat 3 in Nijkerk, ook wel bekend als Groot Kattenburg, krijgt de status van gemeentelijk monument. Dat heeft het college van B&W besloten. Het voormalige pakhuis is waardvol voor Nijkerk. Het is een overblijfsel uit een welvarende en belangrijke tijd voor de stad.

Met de aanwijzing tot gemeentelijk monument worden de cultuurhistorische elementen van het pand beschermd tegen wijzigingen. Het verzoek tot aanwijzing werd in de zomer van 2018 gedaan door Stichting Oud Nijkerk en Stichting Stadsgezicht Nijkerk.

Cultuurhistorische waarde weegt zwaar

De eigenaar van Groot Kattenburg is niet enthousiast over de aanwijzing tot gemeentelijk monument. Het college heeft toch het besluit genomen, omdat het van mening is dat de cultuurhistorische waarde van het pand zwaar weegt. 

Waardevol overblijfsel uit welvarende tijd

Groot Kattenburg is een voormalig pakhuis in het centrum van Nijkerk. Het pand stamt uit de tweede helft van de achttiende eeuw en heeft een aangebouwd café / winkel uit 1930. De voorgevel grenst aan de Nieuwstraat en de linkerzijgevel / achtergevel aan de Koetsendijk. Het pand is waardevol voor Nijkerk als pakhuis. Het is een overblijfsel uit een welvarende en belangrijke tijd voor de stad, toen de handel in onder andere tabak floreerde. Het tabaksverleden is nog op de linkerzijgevel zichtbaar. De architectuur van het pakhuis is eenvoudig en heeft over de jaren veel wijzigingen ondergaan. Vanwege de ouderdom van het pand, een aantal intact gebleven achttiende-eeuwse onderdelen in de gevels en kapconstructie en de (Joodse) geschiedenis van het pand, verdient het pand de beschermde status van gemeentelijk monument.