“Zijn de boeren weer boos?” vroeg onze dochter me vorige week toen ze een lange rij auto’s bij de stoplichten zag. Sinds het filerecord dat boze boeren dinsdag 1 oktober met hun tractoren veroorzaakten associeert zij oponthoud in het verkeer kennelijk automatisch met boerenprotest. Ze had die dag – op de terugweg van een kinderfeestje – heel wat trekkers voorbij zien komen en horen toeteren. Of de “Farmers Defence Force” het woensdag opnieuw zo gezellig maakte in Den Haag, moesten we op het moment van schrijven nog even afwachten.

In Groningen ging het maandag mis, maar daar staan ook protesten bij andere Provinciehuizen tegenover die zonder noemenswaardige problemen verliepen. Als je leest hoe sommige actievoerders (boeren en sympathiserende burgers) zich in Facebookgroepen uitlaten, is de sfeer een beetje grimmig. Maar daar staat dan weer een elitaire groep tegenover die ook niet overloopt van tact.

Ik weet nog niet zo goed waar ik sta. Dat komt doordat het stikstofdioxideprobleem zomaar ineens opdook en ineens all over the media is. Een serieus probleem, zonder makkelijke oplossingen. Dat het bij boeren in het verkeerde keelgat schiet als een D66’er tussen neus en lippen door oppert de veestapel te halveren, kan ik wel begrijpen. Maar, wat dan? Gaan we de formule-1-race op het circuit van Zandvoort schrappen? Lelystad Airport toch maar niet uitbreiden? De maximumsnelheid op snelwegen toch maar weer omlaag halen? “Wie het gouden ei vindt, krijgt zijn eigen gewicht in pepernoten”, zou Rob Veltink zeggen. De supermarkteigenaar zit met een eigen probleem waar geen makkelijke oplossing voor lijkt te bestaan. Voor de tiende keer in vijf jaar tijd is de siergevel van de Jumbo aan gort gereden. De laad- en lossituatie aan de Oranjelaan is op z’n zachtst gezegd ongelukkig – daar kunnen we het over eens zijn – maar los het maar eens op. Omdat dat niet eenvoudig blijkt, heeft Rob deze beloning beloofd in diverse media. Toch knap hoe hij vaak een ludieke, positieve draai weet te geven aan situaties waarin we ons een kleine verwensing ook best zouden kunnen voorstellen. Uiteindelijk is de makkelijkste oplossing dat wat je zelf in de hand hebt. Dat geldt voor je mindset en als we de aloude leus geloven ook voor een beter milieu (dat begint bij jezelf). Rustiger rijden, minder en diervriendelijker vlees eten… En intussen vrolijk zwaaien naar de protesterende boeren, zolang zij maar niet vergeten dat we allemaal een steentje moeten bijdragen.

Nelleke den Besten – De Stad Nijkerk