Even heb ik overwogen te schrijven over het verbod dat Groot-Brittannië instelt op genderstereotyperende reclames. Ik krijg meestal jeuk van stereotyperingen, maar vraag me ook af of een verbod het juiste middel is om daarmee af te rekenen. Soms voedt een ondoordachte reclamespot het maatschappelijke debat. En discussie op zich kan al winst zijn. Maar goed, we zitten net in een week waarin vrouwenvoetbal meer dan ooit de aandacht krijgt op de (Nederlandse) televisie. In programma’s én reclames. En bovendien, bij ons thuis stond de afgelopen week toch vooral in het teken van ‘de knuffel’. Ineens was ik ‘de moeder van’…

In de Pinkstervakantie reisden wij vorige week af naar Le Havre, om daar de Oranje Leeuwinnen in actie te zien tegen Nieuw-Zeeland. Wat een feest! We liepen mee in de Oranjemars van La Plage naar Stade Océane. Alle uitgedoste Oranjesupporters in één lange stoet achter een open bus waarop vrolijke feestmuziek uit de speakers knalde. Van links, naar rechts. Onze dochter Lente kreeg spontaan vlaggetjes op haar wangen geschminkt en iedereen wilde weten wat ze op het bord geverfd had dat ze droeg: ‘Lieke mag ik een knuffel?’ Langs de route stonden geamuseerde Fransen het hele schouwspel te filmen en later hoorde ik dat een Franse vrouw op de Nederlandse radio helemaal ontroerd was, omdat ze de Oranjesupporters zo fantastisch vond. Doen fans van andere landen dit ook? Zo gezellig samen, zo uitbundig? De vrolijkheid hield voor ons nog lang aan, omdat Lente de gevraagde knuffel van player of the match Lieke Martens daadwerkelijk kreeg en dat moment werd opgepikt door diverse landelijke en lokale media. En daar kwamen zoveel leuke reacties op, dat zij (en wij) er nog van nageniet(en).

Het is niet voor niets dat ‘gezellig’ een Nederlands woord is. Dat dacht ik in die Oranjestoet vorige week, maar ik dacht het ook weer toen de lange sliert vrachtwagens van het Truckfestijn zaterdag alle andere evenementen (sportmarathon, Leeuwinnencup, Open Tuinendag) in Nijkerk met luid getoeter als achtergrondmuziek aan elkaar verbond. Ieder sprankje gezeur over omrijden of het claxongeluid werd op sociale media in de kiem gesmoord. Want we gunnen alle betrokkenen bij dit festijn – bijrijders én chauffeurs – van harte dit jaarlijkse uitje. En de sfeer was ook top toen een enthousiast publiek de spelers van het net gepromoveerde herenelftal van Sparta Nijkerk opwachtte. In de kantine op De Ebbenhorst was het vast nog lang gezellig.

Nelleke den Besten – De Stad Nijkerk