Het onderwerp waar ik over ga schrijven voelt bijna als een traditie. Ik kan in de pen klimmen over de aanpassing van de maximumsnelheid op de Oranjelaan en Hoefslag naar 30 kilometer per uur, maar door de hele reconstructie die daarmee gepaard gaat heb ik nog ruimschoots de tijd om dat een andere keer te doen. Ik kan de statistieken over (het gebrek aan) laadpalen voor elektrische auto’s aangrijpen om daar eens in te duiken of stilstaan bij hoe Nijkerk zich aan alle kanten uit- en inbreidt, maar dat dat nog lang niet genoeg is om in de behoefte aan woningen te voorzien. Maar december is wat mij betreft een maand die in het teken staat van ‘geven’.

Hoewel de schreeuwerige advertenties rond Black Friday en in aanloop naar het Sinterklaasfeest doen vermoeden dat hebberigheid de boventoon voert, verandert dat in de weken daarna. Dit jaar nog sterker dan anders, lijkt het wel. Van diverse bedrijven en organisaties ontvang ik e-mails met informatie over hoe ik een goed doel kan steunen door iets te kopen voor een ander of voor mijzelf. Een nominatie voor een feestelijk kerstdiner voor iemand die een hart onder de riem verdient, een kerstkaart versturen voor een donatie om angst, pijn en stress te verminderen bij zieke kinderen. Het wordt je allemaal zo makkelijk mogelijk gemaakt. Een mooi voorbeeld van zo’n hart in actie is Moniek Kas, beheerder van diverse speelgoedruilkasten in onze gemeente, die cadeautjes inzamelt om pakketten samen te stellen voor gezinnen die het niet breed hebben en toch Kerst met cadeautjes willen vieren.

Wat het precies is dat mensen drijft om in deze periode wat meer te geven, weet ik niet, maar het is er. En je kunt je lol op deze week, want het Glazen Thuis is maandag weer van start gegaan om positiviteit te verspreiden in onze gemeente. Een hele week live radio en televisie op de zender van A1 Media om geld op te halen én te besteden aan een steuntje in de rug voor inwoners, clubs of ondernemers in Nijkerk, Hoevelaken en Nijkerkerveen. Geven kan in dit kader op twee manieren: door te doneren óf door iemand te nomineren die wel wat positiviteit kan gebruiken. En alsof dat nog niet genoeg is strijkt volgende week ook nog Serious Request neer in onze buurgemeente Amersfoort om geld op te halen voor het Wereldnatuurfonds. BDUmedia komt daar nu al voor in actie. Wie het plezier van het geven graag wil beleven, heeft genoeg projecten om uit te kiezen. Enjoy!

Nelleke den Besten – De Stad Nijkerk