Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander opent donderdagmiddag 17 juni de tentoonstelling De Gouden Koets in het Amsterdam Museum. De tentoonstelling wordt gesponsord door de Nijkerkse zakenman Gerard van den Tweel en de Van den Tweel Foundation. Die mag donderdag zij aan zij staan met de koning. Woensdagavond 16 juni moet de Nijkerkse zakenman reeds bij de generale repetities aanwezig zijn. Na een restauratie van ruim vijf jaar is de Gouden Koets voor het eerst weer voor publiek te zien. De koets staat in een glazen behuizing op de binnenplaats van het Amsterdam Museum en kan in alle rust van dichtbij worden bekeken.

In zes museumzalen rondom de binnenplaats geven honderden cultuurhistorische objecten, schilderijen, kostuums en japonnen, spotprenten, foto’s, bewegende beelden en hedendaagse kunstwerken een veelzijdig beeld van de geschiedenis en het gebruik van de Gouden Koets en de discussies uit verleden en heden over dit iconische voertuig. Het Amsterdam Museum nodigt bezoekers uit hun kennis, opvattingen en ervaringen rond de Gouden Koets te delen. De tentoonstelling is na opening te zien tot en met 27 februari 2022.

De Koning opent de tentoonstelling symbolisch door het eerste exemplaar van het boek ‘De Gouden Koets’, dat wordt uitgegeven bij de tentoonstelling, in ontvangst te nemen. Hij zal door algemeen directeur van het Amsterdam Museum Judikje Kiers en artistiek directeur Margriet Schavemaker worden toegesproken en rondgeleid door de tentoonstelling.

De Gouden Koets is een meerstemmige tentoonstelling die is gemaakt door, en in samenwerking met, een interdisciplinair onderzoeksteam met verschillende specialismen. Diverse betrokkenen – curatoren, onderzoekers, restauratoren, hedendaagse makers en leden van de klankbordgroep – zullen Koning Willem-Alexander tijdens het bezoek vertellen over hun bijdrage aan de tentoonstelling. Vervolgens zal de Koning de gerestaureerde Gouden Koets bekijken die opgesteld staat in een glazen behuizing op de binnenplaats van het Amsterdam Museum.

Kees van den Heuvel