De Nijkerkse ondernemer Gerard van den Tweel heeft woensdag 10 oktober een schilderij onthuld van de Stichting Collage uit Hoevelaken, dat hij van de stichting heeft gekocht. Het betreft een replica van de beroemde schilder Jackson Pollock, waaraan negen cursisten van Collage hebben gewerkt. Het schilderij komt te hangen bij de entree van evenementencentrum Hart van Holland in Nijkerk waar reeds eerder een schilderij hing van Pollock, één van de favoriete kunstenaars van Van den Tweel.

 

Stichting Collage is met een jaarlijks aanbod van 50 cursussen, 1.000 uur cultuur voor 350 cursisten en 14 inspirerende docenten een bruisend kunstcentrum dat, door haar centrale ligging en specialistisch aanbod, uit de hele regio kunstliefhebbers trekt. Het centrum beschikt daarvoor over een eigen functionele accommodatie. Toen echter de gemeente besloot om per 2017 de jaarlijkse ondersteunende huisvestingssubsidie stop te zetten werd het voortbestaan van het centrum in gevaar gebracht en moest de Stichting op zoek naar sponsoren.

Sponsorproject

Zoals van een kunstzinnige organisatie kan worden, verwacht werd besloten datgene te doen waar zij zelf goed in is, namelijk een representatief schilderij  maken en dat aan te bieden aan een bedrijf of organisatie die beschikt over een ruimte, waar het werk een bijzondere uitstraling aan kan geven. Als tegenprestatie verwacht Collage een eenmalig sponsorbedrag  ter ondersteuning van het kunstcentrum. Kortom kunst in ruil voor ondersteuning, een prachtige formule.

De uitdaging

Een aantal gevorderde cursisten besloot deze uitdaging aan te nemen. De groep die al jaren abstract schildert koos ervoor een werk te maken in de stijl van de beroemde Amerikaanse kunstenaar Jackson Pollock,. Het werk is geschilderd met acrylverf op doek van 3,34 bij 2,20 meter en is na vervaardiging professioneel opgespannen op aluminium spielatten om kromtrekken te voorkomen. Het werk werd gepresenteerd tijdens de jaarlijkse tentoonstelling van Collage in april 2017 in de toonzaal van Doggenaar Wonen in Hoevelaken, de enige plek waar een schilderij met een dergelijke afmeting kon worden tentoongesteld

De sponsor

Dit voorjaar wist Trude Loos de heer Van den Tweel te interesseren voor dit project. Collage had zich geen betere sponsor kunnen wensen, want de heer Van den Tweel is een groot kunstliefhebber. Zijn belangstelling voor, met name, abstracte kunst is bijzonder en zijn kennis van kunstvernieuwers als Jackson Pollock is overduidelijk aanwezig. De heer Van den Tweel is reeds in het bezit van een ‘Pollock’, geschilderd door meestervervalser Geert Jan Jansen. Dit contact past dan ook geheel bij het aangeboden werk dat geplaatst zal worden in de hal van Evenementencentrum Hart van Holland, het congrescentrum ven de Van Den Tweel Groep. Een bijzondere plek voor een bijzonder werk.

De betekenis van het werk

Het schilderij,  dat door negen personen werd geschilderd, kreeg de titel “Pollockproject” mee. Het werk vertegenwoordigt de gedachte, dat samenwerking tot eenheid leidt en daarmee vele wegen opent  naar maatschappij en samenleving. Dat geldt voor zowel bedrijf als kunstorganisatie en is ook de link en de gedachte achter dit sponsorproject. De beeldtaal van Pollock, met  het lijnenspel, actie, dynamiek en harmonie, was dan ook bij uitstek geschikt om die gedachte weer te geven.

Realisatieteam

Het werk kwam tot stand door de medewerking van: Adri Stuivenberg, Wanda Bosma, Monique Veenboer, Lolkje Bouma,Bep Wildeboer, Didy van Klaarbergen, Jeanette Meijer en Emmy Deubel.  De regie en de ´finishing touch´ was van Rolina van Vliet, docent bij het Collage kunstcentrum en ontwerper van de “Abstracte schildermethode”. Kennis van en ervaring met deze methode stond aan de basis van het “Pollockproject” waarmee het Collage kunstcentrum het voortbestaan van haar organisatie gaat ondersteunen.

Foto’s Kees van den Heuvel