Slager Gerard Steltenpool uit Hoevelaken is geïnterviewd door de NOS om zijn visie te spuien over vleesvervangers die steeds meer in opmars zijn. Steltenpool, al 50 jaar slager in zijn dorp en fervent vleeseter, zegt: “Je zal wel mee moeten veranderen. Maar wij slagers zijn heel innovatief, dus we gaan aan de slag met die vleesvervangers.”

 

Ze hebben mooie namen als ‘Spinazie-kaas rondo’, ‘Fijn gekruide vegetarische balletjes’, ‘Stukjes als van kip’, ‘De boon chiliburger’ en ‘Groenteburger’. Het zijn vleesvervangende producten die in het schap van de supermarkt liggen. En ze zijn razendpopulair.

Uit nieuwe cijfers van marktonderzoeker IRI Nederland blijkt dat de consument in haar boodschappenmandje steeds vaker echt vlees vervangt door producten gemaakt met bijvoorbeeld witte en bruine bonen, soja, kikkererwten, champignons, bloemkool, broccoli en kruiden. Sinds 2017 is het aantal verkochte vleesvervangers in de supermarkt met 51 procent toegenomen.

Ter vergelijking: sinds 2017 daalde de verkoop van rund-, varken-, en wildvlees met 9 procent. Kip wist nog een groei te bewerkstelligen van 2 procent. Toch lijkt ook daar nu de daling ingezet. In de eerste helft van dit jaar daalde de kipverkoop met 0,4 procent.