Om ondermijning en andere criminele activiteiten in Nijkerk samen met inwoners aan te pakken gaat de gemeente samenwerken met Meld Misdaad Anoniem (M.). Burgemeester Renkema ondertekende op dinsdag 2 maart een overeenkomst met de directeur van M., Axel van Pel. Door deze samenwerking krijgt niet alleen de politie, maar ook de gemeente Nijkerk de anonieme meldingen. Een belangrijke stap in de aanpak tegen (georganiseerde) criminaliteit.

Wat is ondermijning?

Criminelen maken steeds vaker gebruik van zaken in de bovenwereld om hun illegale activiteiten in de onderwereld mogelijk te maken. Zo gebruiken ze bijvoorbeeld een café of winkel, waar nooit klanten komen, om drugsgeld wit te wassen. Of huren ze een pand of loods ten behoeve van drugs- of wapenhandel. Criminele activiteiten en ondermijning zijn meestal niet direct zichtbaar. Toch kan het zijn dat bepaalde zaken opvallen die mogelijk niet pluis zijn. Denk hierbij aan personen met verdacht gedrag, zoals rondhangen en snel iets uitwisselen met een persoon in een auto. Of een dichtgeplakte woning waar wel altijd aanloop is. Ook als bedrijven een vervallen uitstraling hebben maar toch met camera’s beveiligd zijn, is dat opvallend.

Burgemeester Renkema: “Op het eerste gezicht is vaak weinig te zien, maar we vragen juist aan onze inwoners om verder te kijken. De illegale productie van drugs zorgt voor brandgevaar en giftige stoffen voor de omgeving. En dan hebben we het nog niet over het publiek gehad wat zo’n pand aantrekt. Voor ondermijning en misdaad is in de gemeente Nijkerk geen plaats. Niemand wil toch een drugslab of wietkwekerij in de buurt?”

Waarom melden bij M.?

Door signalen van criminele activiteiten te melden, kunnen inwoners meehelpen de gemeente veiliger te maken en criminelen te stoppen. Bij Meld Misdaad Anoniem is een melding volledig anoniem. Het  melden bij de politie kan in sommige gevallen een drempel zijn. Wanneer u de dader goed kent, of wanneer u bang bent voor intimidatie, biedt melden bij M. de oplossing. Bij M. kunt u informatie of criminele activiteiten melden met de garantie dat u anoniem blijft. M. geeft niet uw identiteit, maar alleen de melding door aan de gemeente, politie of andere veiligheidspartners. Anonieme meldingen kunnen zeer goed bijdragen aan de gezamenlijke aanpak tegen de georganiseerde criminaliteit en ondermijning. Zo maken we samen wijken en buurten veiliger.

Herkent u signalen? Meld dit bij M.!

De gemeente roept inwoners op om vermoedens van ondermijnende activiteiten te melden bij M. Het meldpunt is zeven dagen per week bereikbaar via 0800-7000. Op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur en in weekenden van 9.00 tot 17.00 uur. Daarnaast is het 24/7 mogelijk om iets te melden via een beveiligde omgeving op meldmisdaadanoniem.nl/melden. Wilt u liever bij de politie melden dan kan dat via 0900-8844.