De gemeente Nijkerk gaat na de zomervakantie een bijeenkomst organiseren voor alle betrokken partijen in de woonwijk Paasbos om een oplossing te vinden voor  het versterken van de leefbaarheid in de woonwijk. Dat schrijft de adviseur Openbare Orde en Veiligheid van de gemeente aan de Huurdersbelangenvereniging Nijkerk die een lijst van klachten heeft opgesteld naar aanleiding van onrust en overlast in de gelijknamige woonwijk.

De gemeente Nijkerk schrijft: “Voor ons is het heel belangrijk dat onze inwoners veilig en met plezier in Nijkerk wonen. Om die reden willen wij met u en andere betrokkenen – jong en oud – werken aan de leefbaarheid in de Paasbos en samen bekijken wat hiervoor nodig is en waarom alles dat er al gedaan is blijkbaar niet voldoende werkt. Op deze manier willen wij het wonen en werken in de wijk weer zo plezierig mogelijk worden. Het is van belang dat dit zorgvuldig gebeurt. Na de zomervakantie kunt u van ons een uitnodiging verwachten om actief met ons mee te denken over mogelijke oplossingen. Ook andere inwoners, ondernemers en organisaties, die in de wijk actief zijn, zullen we hierbij betrekken. Hoe we dat gaan doen hangt even af van wat er in verband met coronamaatregelen mogelijk is. In de tussentijd onderzoeken wij de situatie nauwkeurig. Helaas is een snelle oplossing niet voorhanden. Maar wij zeggen u toe dat wij u op de hoogte houden van de stand van zaken en de stappen die wij nemen.”

Huurdersorganisatie Nijkerk is van mening dat er wel degelijk snelle oplossingen zijn, zoals:
• het hoogfrequent apparaat Mosquito. Het systeem verspreidt geluid dat door de meeste jongeren tot circa 25 jaar zo irritant wordt gevonden, dat ze na korte tijd zullen vertrekken. Het kan op verschillende manieren aan/uit gezet worden. Het heeft een reikwijdte tot 25 meter. Het geluid dringt niet door muren en is daarom binnenshuis niet hoorbaar, zelfs niet als de Mosquito op de gevel wordt gemonteerd. De Mosquito is niet bedoeld om jongeren uit het straatbeeld te verdrijven. De inzet moet daarom altijd worden beperkt tot plaatsen en tijden waarop sprake is van ernstige overlast en andere middelen om hier een eind aan te maken falen of niet aanwezig zijn. Volgens de importeur hebben al 175 gemeenten dit systeem aangeschaft.
• camera’s om dealen en inbraken te registreren
• sensorverlichting
• afsluiten achterpaden met hekken zodat daar niet meer gecrost kan worden
• snoeien van groen zodat men zich daar niet meer achter kan verschuilen

Als de eigenaren van het vastgoed:
• woningen (WSN)
• winkelcentrum (Van den Tweel)
• openbare ruimte (gemeente)
bereid zijn hierin te investeren, zal dat voor de hele omgeving dikke winst opleveren. We zien graag dat de gemeente de jongeren ook wat biedt. Ze hebben behoefte aan een eigen plek én activiteiten. In 2018 en 2019 heeft coördinator bij Eigen Plan Ahmed Maguilej zich ingezet om de toenmalige overlast in Strijland/Paasbos op te lossen door in gesprek te gaan met zowel bewoners als jongeren. Zie het bijgaande verslag van de buurtbijeenkomst op 28 november 2018. Maguilej vertelt: “De gemeente heeft mij destijds gevraagd een traject op te starten om overlast aan te pakken en te zorgen voor een fijne leefomgeving voor bewoners. In de zomer hebben Ahmed Saïdi van de kickboksschool Muay Thai aan de Watergoorweg en ik gesproken met de groep jongeren. We hebben hen verteld dat er een plek is (Muay Thai) waar ze naartoe kunnen om zich te vermaken in plaats van rond te hangen bij Sporthal Strijland tot diep in de nacht. Van deze opvang is gedurende de vakantieperiode goed gebruik gemaakt. Bewoners hebben in deze periode ook geconstateerd dat de jongeren niet meer naar de sporthal in Paasbos/Strijland kwamen. De
groep die nu weer overlast geeft, is een nieuwe groep.

Met betrokken partijen zijn destijds de volgende afspraken gemaakt:

• De projectcoördinator Infra bij de gemeente Nijkerk neemt contact op met WSN om problemen bespreekbaar te maken. Wat kunnen ze doen?
• Bewoners willen graag camera’s en betere verlichting. Camera’s en lampen ophangen in donkere steeg.
• Als er na drie maanden nog jongeren in Paasbos/Strijland hangen en overlast veroorzaken krijgen die een boete van 140 euro. Na afronding van dit project heb ik er bij de gemeente op aangedrongen de ondersteunende activiteiten structureel voort te zetten.” Wat daarvan terecht is gekomen weet Maguilej niet. Gevraagd of hij zich nog een keer zou willen inzetten, antwoordde hij: “Dat weet ik nog niet. Ik ga niet voor korte termijn oplossingen, maar voor blijvende resultaten voor de lange termijn.”

Ahmed Saïdi van sportschool Muay Thai heeft zijn school in de weekenden tot 03.00 opengesteld voor de jongeren. Dat kostte hem wel geld (verlichting, consumpties e.d.) en het ging ten koste van zijn gezin (door afwezigheid). Hij heeft ooit een eenmalige kleine vergoeding van de gemeente gehad, maar volgens Saïdi vindt de gemeente dit een particulier initiatief waar zij eigenlijk niets mee te maken heeft. De jongeren willen dat Muay Thai vaker open is, maar zonder steun van de gemeente is dat niet mogelijk.

Kees van den Heuvel

Foto Aalt Guliker