Nederland is uniek in zijn AED netwerk. Van 12.000 AED’s naar 24.000 AED’s in 4 jaar tijd. Ook de gemeente Nijkerk is uniek met name door het fijnmazige van het netwerk. Eigenlijk mogen wij ons best wel een hartvriendelijke gemeente noemen.

In het korte bestaan van de AED stichting Nijkerk Hoevelaken zijn er door de stichting 64 AED’s aangemeld en dit is werkelijk voor een gemeente uniek. Niet alleen in de kernen van de gemeente maar ook in het buitengebied hangen in buitenkasten AED apparaten om levens te kunnen redden. Door deze AED apparaten wordt volgens Floris Italianer, directeur van de Hartstichting bij een veel groter deel van de mensen, al effectieve hulp geboden binnen de 6 minuten, waarbinnen er nog geen duidelijke hersenbeschadiging opgetreden is.

245.000 Burgers hebben zich opgegeven als burgerhulpverlener in Nederland . Daar zijn ook heel veel mensen uit onze gemeente bij. Mensen die bereid zijn zich in te zetten voor mensen die hulp nodig hebben. In Nijkerk hangen de AED apparaten dankzij financiële steun van de gemeente en vele burgers. Ondanks dat er mn in de buitengebieden nog niet alles in een straal van 300 meter dekkend is kunnen we met recht zeggen dat Nijkerk – Hoevelaken nu al een hartvriendelijke gemeente is.