Ruim één op de vijf huishoudens in Nederland heeft moeite om de rekeningen te betalen. Steeds meer mensen zoeken in deze tijd van inflatie en stijgende energieprijzen hulp bij geldzorgen. De gemeente Nijkerk werkt daarom per 1 februari samen met Geldfit om mensen grip op hun geld te geven. Inwoners van de gemeente Nijkerk kunnen vanaf nu gebruikmaken van de website geldfit.nl of bellen met 0800 – 8115 voor een persoonlijk advies. Geldfit is onderdeel van de Nederlandse Schuldhulproute (NSR), een landelijke samenwerking op het gebied van armoedebestrijding. De NSR zet meerdere kanalen in om een brede doelgroep inwoners te bereiken en te activeren om passende hulp te zoeken. Met de aansluiting bij de NSR geeft de gemeente Nijkerk inhoud aan het besluit om stille armoede te voorkomen en te bestrijden.

Op de website geldfit.nl staan praktische artikelen en korte tests die bezoekers inzicht geven in hun financiële situatie. Denk aan tips en een lijstje met organisaties die hen verder kunnen helpen, zoals lokale vrijwilligersorganisaties, energiecoaches of de gemeentelijke schuldhulpverlening. Mensen die liever persoonlijk iemand spreken kunnen gratis en anoniem bellen naar 0800 – 8115. Zo ontdekken zij via Geldfit direct welke stappen ze kunnen zetten om grip op hun geld te krijgen.

“Voorkom problemen, trek tijdig aan de bel”
Mariëlle Broekman, wethouder armoedebeleid: “Steeds meer mensen hebben geldzorgen, en niet alleen de groep met weinig inkomen. Iedereen kan te maken krijgen met financiële problemen, bijvoorbeeld door de hoge energieprijzen en duurdere boodschappen. Het is belangrijk om tijdig hulp in te roepen en niet rond te blijven lopen met je financiële problemen. Door vroeg aan de bel te trekken kun je schulden en verdere problemen voorkomen.”

Hulp voor ondernemers
Ook ondernemers in de gemeente Nijkerk kunnen vanaf nu terecht bij Geldfit. Via geldfit.nl/zakelijk krijgen ondernemers inzicht in de stappen die ze kunnen zetten om hun bedrijf financieel gezond te houden of te krijgen. “Ondernemers lopen andere financiële risico’s dan consumenten. Ook zij moeten weten dat ze met hun vragen ergens terechtkunnen”, aldus wethouder Broekman.