De gemeente Nijkerk geeft geen toestemming aan zakenman Gerard van den Tweel om de Albert Heijn aan de Frieswijkstraat in Nijkerk uit te breiden. Het bestemmingsplan staat het niet toe, stelt de gemeente. Van den Tweel wil het kantoorgebouw en de Retourette ten noorden van de Albert Heijn slopen en daar een uitbreiding laten plaatsvinden van de supermarkt. Ook zou het parkeerterrein een andere inrichting krijgen met toepassing van eenrichtingsverkeer.

Op 1 december 2017 is door het adviesbureau Kompas namens de Van Den Tweel Groep een verzoek ingediend voor revitalisering van de Albert Heijn. Het plan voorziet in een modernisering en verbetering van de Albert Heijn en het omliggende terrein. Daarbij is het ook de wens om de supermarkt uit te breiden in de richting van het huidige kantoorgebouw en de Retourette op Frieswijkstraat 58-68). Het kantoorgebouw zal hierbij worden gesloopt.

De locatie van Albert Heijn Nijkerk heeft in het bestemmingsplan de bestemming Detailhandel met bouwvlak. Dit bouwvlak is gelijk aan de contour van de huidige bebouwing en er zijn geen uitbreidingsmogelijkheden van de winkel meer.

Het kantoorpand en de retourette aan de noordkant van de Albert Heijn heeft de bestemming Kantoor en Dienstverlening,  waarmee ‘het gescheiden inzamelen van diverse huishoudelijke restmaterialen/producten alsmede opslag ten dienste van de aangrenzende detailhandelsfunctie’ mogelijk wordt gemaakt.’ Na sloop van het huidige kantoorgebouw zouden de milieustraat en retourette gecombineerd moeten worden in een nieuw te realiseren gebouw. Hierbij zou een groot deel van de afvalinzameling gaan plaatsvinden met ondergrondse containers. Nog niet duidelijk is hoe wordt omgegaan met onder andere de papierinzameling en de logistiek rondom de afvalinzameling en -afvoer. De vormgeving van het milieuplein en de retourette wilde Van den Tweel in overleg met de gemeente uitwerken.

Ten aanzien van het parkeren en de verkeerssituatie is wel gesteld dat de voorgestelde aanpassingen zullen leiden tot een verbetering van de verkeerskundige situatie en verkeersveiligheid op deze locatie.

Het plan voorziet ook in de realisatie van een pickup-point. ln 2014 is door uw college reeds toegezegd dat in principe planologische medewerking wordt verleend aan realisatie van een pickup-point op deze locatie. Hierbij is wel aangegeven dat een goede verkeersafwikkeling van belang is en dat het de voorkeur heeft dat dit pickuppoint ook door andere aanbieders benut kan worden. Dit blijven punten van aandacht. De gemeente wil in gesprek blijven met Van den Tweel om te kijken wat wel mogelijk is.

Bron: Kees van den Heuvel