In DierenPark Amersfoort is er een kwakkuiken uit het ei gekropen. De jonge vogel maakt het goed. Beide ouders nemen de zorg uitstekend op zich. “Het is een mannetje, hij groeit ontzettend hard”, vertelt dierverzorger Saskia Visser. “Jonge kwakken zien er opvallend uit. Het kuiken is, in tegenstelling tot de ouders, bruin van kleur en heeft donzige, rechtopstaande veertjes op de kop.”

Het kuiken is in korte tijd flink gegroeid. “Toch herken je dit jong aan de kleuren van de veren”, legt Saskia uit. “Pas na drie jaar draagt een jong hetzelfde verenkleed als de ouders.” Het kuiken heeft het nest nog niet verlaten. Binnenkort zal de jonge kwak de rest van de volière verkennen. Kwakken danken hun naam aan het geluid dat zij maken. “’Kwak-kwak’ klinkt het”, weet Saskia.

Een kwakkoppel legt doorgaans drie tot vijf eieren per seizoen. Saskia: “Ons koppel legde drie eieren. Helaas bleken twee eieren onbevrucht.” Bij de kwakken kun je goed zien wanneer het broedseizoen is begonnen. “Deze vogels hebben normaal gesproken geelgroene poten, maar tijdens het broedseizoen kleuren de poten van de kwak roze. Het mannetje en vrouwtje bouwen samen aan een nest om eieren in te leggen. “Wanneer er een koppel ontstaat, blijft het kwakkenstel de rest van hun leven samen”, vertelt Saskia. Bezoekers kunnen de jonge kwak, de ouders en oudere broer vinden in DierenPark Amersfoort.