“Twee jaar geleden stapte een jobcoach van ’s Heeren Loo over de drempel met de vraag of wij Lucas wilden helpen aan een baan. Lucas is dol op autorijden en alles wat met auto’s te maken heeft. Dan is hij bij onze garage aan het goede adres.” Rob Zwart, after sales manager bij garagebedrijf Nefkens Visser in Nijkerk, hoefde niet lang na te denken over de vraag van de jobcoach. “Lucas voelt zich helemaal thuis hier. Hij stapt regelmatig in de auto om klanten naar huis te brengen en weer op te halen als zij hun eigen auto voor onderhoud brengen. Hij weet overal de weg en autorijden vindt hij fantastisch. Hier worden zowel onze klanten als hij erg blij van.”
“Als Lucas er is op maandag en dinsdag, wordt hier veel gelachen. Iedereen is dol op zijn droge humor. Alle collega’s lachen met en om Lucas. Het is fijn om hem bij ons team te hebben, hij is echt één van de tien hier. Maar hoe leuk het ook is, er zijn ook nieuwe uitdagingen bijgekomen want Lucas heeft een verstandelijke beperking. Dat is voor mij heel leerzaam. Ik heb geleerd dat ik heel duidelijk moet zijn in mijn communicatie. En maar één ding tegelijk moet vragen. Anders begrijpt Lucas niet goed wat ik bedoel. Laatst vroeg ik hem om een rondje te gaan rijden in een auto om iets te testen. Maar na een uur was hij nog steeds niet terug. Het was mijn aanname dat hij zou begrijpen dat ik een rondje van tien minuten bedoelde. Ik weet nu dat ik dat duidelijker moet aangeven.

Naast het wegbrengen en ophalen van klanten, rijdt Lucas het hele land door om onderdelen voor ons op te halen. Dat vindt hij prachtig. Hij ruimt daarnaast de werkkaarten op en archiveert deze. Dat doet hij hartstikke goed. Het geeft hem een voldaan gevoel om veel te doen. Af en toe proberen we iets nieuws om hem uit te dagen. Maar het allerliefst rijdt hij gewoon de hele dag auto.

Verantwoordelijkheidsgevoel ontwikkelen
Ik probeer Lucas te helpen bij het ontwikkelen van zijn verantwoordelijkheidsgevoel. Laatst was zijn scooter stuk en kon hij niet op het werk komen. Hij mocht toen de bedrijfsfiets lenen tot zijn scooter weer was gemaakt. Op regenachtige dagen mopperde hij, want hij moest best een stukje fietsen. Dat vond ik soms best lastig. Dan praten we erover en denk ik met hem mee hoe hij zijn probleem kan oplossen, bijvoorbeeld door zijn scooter te laten repareren. Zo voelt hij ook dat het zijn eigen verantwoordelijkheid is. Daarnaast probeer ik hem te leren om op tijd te komen en om iedere dag zijn werkkleding bij zich te hebben. Werkkleding is bij ons verplicht. Het komt wel eens voor dat hij het vergeet mee te nemen, dan vraag ik hem om naar huis te gaan en het op te halen.

Horen, zien, zwijgen
Wat ik hem ook probeer te leren is wanneer het wel en niet gepast is om iets te zeggen. In de zaak komen veel klanten over de vloer. Als Lucas achter zijn bureau zit, hoort hij me praten met klanten. In het verleden wist hij niet goed dat hij me dan even niks kan vragen. Ik heb toen beeldjes gekocht met ‘horen, zien, zwijgen’. Als hij iets hoort en hij ziet me met een klant praten, dan kan hij me op dat moment niets vragen. De beeldjes zijn voor hem een zichtbare reminder.

Kijken naar waar iemand goed in is
Andere werkgevers kan ik zeker aanraden om iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen. Iedereen verdient het om een kans te krijgen op de arbeidsmarkt. Zelf zie ik het bijna als mijn plicht om iemand zoals hij mee te laten draaien. Ook voor het sociale. In onze garage hebben we geen aanpassingen gedaan, al informeren we klanten wel als Lucas hen naar huis gaat brengen. Onze ervaring is dat klanten anders allemaal inhoudelijk vragen aan hem gaan stellen over hun eigen of eventueel nieuwe auto. En dat is niet helemaal zijn ding, hij rijdt veel liever auto dan dat hij erover praat.

Zelf heb ik ervaren dat er meer mogelijkheden zijn dan je denkt. Mijn advies is om goed te kijken naar wat iemand leuk vindt en waar hij goed in is. Maar verwacht niet direct te veel en overvraag iemand niet. Eén ding tegelijk vragen is het beste. En denk aan NIVEA. Dat betekent: niet invullen voor een ander.”

Bron: ’s Heerenloo