Ze hebben helemaal niets tegen de komst van 75 asielzoekers in het pand aan de Nijverheidsstraat in Nijkerk, waar ‘s-Heerenloo is gevestigd met de kringloopwinkel Goed Bezig. ,,Maar waarom moet de ene club verdwijnen, terwijl er een andere club voor in de plaats komt.” De vraagtekens zijn groot bij kringloopwinkel Goed Bezig en Gered Gereedschap namens wie Nijkerker Frans Tempelman spreekt. Hij was donderdagavond 9 januari te gast op het spreekuur van de Nijkerkse gemeenteraad en vroeg aandacht voor het verdwijnen van de kringloopwinkel en dat Gered Gereedschap straks ook geen onderkomen meer heeft.
Volgens Tempelman is de verwarring groot onder de dertig mensen die actief zijn voor de kringloopwinkel. Die kregen vlak voor de kerstdagen te horen dat Goed Bezig per 1 maart stopt en het pand aan de Nijverheidsstraat eind maart leeg moet worden opgeleverd. Tempelman: ,,Het gaat om dertig mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De meeste hebben een vorm van autisme. Ze vinden het oneerlijk en hebben het nieuws dat ze ermee ophouden in Nijkerk als schokkend ervaren. De regiodirecteur van ‘s-Heerenloo kwam het 20 december vertellen dat ze slecht nieuws had. Er zou geen vervolg komen van de kringloopwinkel. En dat zo kort voor de feestdagen: het nieuws kon niet slechter zijn.” Tempelman vindt de manier waarop het nieuws is gebracht ‘onacceptabel’. Inmiddels hebben ze veel steunbetuigingen gehad. ,,De emotie ligt heel hoog. We snappen dat er plaats moet komen voor 75 asielzoekers, maar het lijdt er wel toe dat de ene club wordt bevoordeeld ten opzichte van de ander. Wij moeten eruit en zij kunnen erin, op ons plekje. Want zo voelt het: ‘ons plekje’.”
De rol van ’s-Heerenloo en de gemeente is hem vreemd overgekomen. ,,Een kwetsbare groep mensen vertrouwen hun zorg toe aan deze organisatie. Het enige argument dat we horen is dat ’s-Heerenloo en de gemeente er niet zijn uitgekomen. Omdat ze anders de dagbesteding dan hadden moeten voortzetten in samenwerking met asielzoekers. Daar is het blijkbaar op stuk gelopen. De conclusie is dat je problemen niet oplost door de ene club op straat te zetten, waar de andere club naar binnen mag.” Hij noemt dit slecht management van zowel ‘s-Heerloo als de gemeente. ,,De gemeente Nijkerk heeft de zorg voor haar inwoners, vooral de zwakkeren in de samenleving. Wat ons ook stoort is dat ’s-Heerenloo nooit contact heeft opgenomen met Gered Gereedschap, want ook die houden zich bezig met het wel en wee van de mensen van Goed Bezig. Er is een vertrouwensband opgebouwd. Een praatje maken etc, is straks allemaal weg.” Een delegatie van de gemeenteraad heeft het betoog aangehoord en gaat (nogmaals) vragen om in kaart te brengen hoe de procedure is verlopen rondom het toewijzen van het pand aan de Nijverheidsstraat voor asielzoekers en waarom een samenwerking met ‘s-Heerenloo op die locatie is stukgelopen. Foto en bron Kees van den Heuvel