Na de Tweede Wereldoorlog onstond er veel vraag naar transport. De familie van Soeren woonde toen in een klein boerderijtje dat was gelegen aan het smalle steegje aan de Schoolstraat tegenover het internationale transportbedrijf W. van Kommer, ook wel de “houtenpotensteeg” genoemd.

Frans van Soeren vertelt: Mijn opa, Andries van Soeren, die toen een aantal koeien had, ging wekelijks met paard en wagen aardappelschillen ophalen. Wat hij dan overhield verkocht hij per mand. Later is dat overgegaan in schelpen. Die verkocht hij aan de kippenboeren, want in die tijd deed men veel in scharreleieren. In bijna elk weiland stond wel een karakteristiek houten kippenschuurtje. Ook de schelpen werden per mand verkocht nadat ze door de kippenboeren waren fijngemalen. Deze schelpen werden aan de kippen gevoerd. Door de kalkrijke schelpen kregen de eieren hierdoor een harde eierschaal. De vraag naar schelpen werd steeds groter en al snel werd de eerste vrachtwagen aangeschaft waarmee de schelpen werden opgehaald in Zandvoort bij de schelpenvisser. Daarna werden ze uitgevent in de regio.

Ook de vraag naar transport werd steeds groter. Zo ontstond de fouragehandel en het Internationaal Transportbedrijf Wed. A. van Soeren BV. Maar helaas, door ziekte is onze opa, vader Andries, veel te vroeg overleden en heeft hij de groei van het bedrijf helaas niet meer mogen meemaken. Maar ondanks de omstandigheden moesten ze verder en besloot oma Beertje van Soeren van de Veen om samen met zoons en dochters met het bedrijf door te gaan. Drie zoons bleven actief in het bedrijf. Door ruimtegebrek werd besloten een stuk grond te kopen aan de Van Dijkhuizenstraat. Het eerste industrieterrein van Nijkerkerveen was een feit. En daar werden twee huizen onder één kap gebouwd en een garage. Het bedrijf is jarenlang een bekend beeld geweest in Nijkerkerveen. Maar helaas, door tegenslag en de crisis in de jaren tachtig moest het bedrijf in 1981 stoppen.

De foto’s komen van Frans van Soeren. Hij is op zoek naar nog meer oude foto’s van het bedrijf van zijn vader. Mensen die deze foto’s hebben kunnen contact opnemen via ons contactformulier of ons EmailadresTransportbedrijf van Soeren Nijkerkerveen-1 Transportbedrijf van Soeren Nijkerkerveen-1 Transportbedrijf van Soeren Nijkerkerveen-1 Transportbedrijf van Soeren Nijkerkerveen-1 Transportbedrijf van Soeren Nijkerkerveen-1 Transportbedrijf van Soeren Nijkerkerveen-1 Transportbedrijf van Soeren Nijkerkerveen-1 Transportbedrijf van Soeren Nijkerkerveen-1 Transportbedrijf van Soeren Nijkerkerveen-1

Hieronder ziet u een selectie foto’s van Toon van Polen, de zoon van Toon van Polen senior, een chauffeur die vele jaren bij dit mooie bedrijf heeft gewerkt. Op de foto’s ziet u onder andere een oude vrachtbrief uit begin jaren 80, Toon van Polen met zijn vader bii een Scania 110 Super. Deze foto’s zijn medio jaren 80 gemaakt, twee foto’s van het wagenpark op het terrein aan de van Dijkhuizenstraat. Op 1 van de foto’s zijn twee Daf Torpedo’s 120 PK waarvan 1 geladen is met hout voor Jan van de Veen uit Nijkerk. Dit hout werd vaak naar Hoogezand vervoerd. Deze foto’s dateren uit de jaren 60.wed-a-van-soeren-toon-van-polen-1 wed-a-van-soeren-toon-van-polen-2 wed-a-van-soeren-toon-van-polen-3 wed-a-van-soeren-toon-van-polen-4 wed-a-van-soeren-toon-van-polen-5 wed-a-van-soeren-toon-van-polen-6 wed-a-van-soeren-toon-van-polen-7

 

Wil je meer uit de Nijkerkerkerveense geschiedenis lezen en zien? Klik dan hier.