Zaterdag morgen 7 augustus 1982 om kwart voor acht heerste een bedrijvige drukte in het rustige dorp Nijkerkerveen nabij de Eben-Haëzer kerk. Een mooie touringcar van reis en passagebureau het centrum uit Lisse staat klaar. Vele familieleden zijn gekomen om de Veense ouderen een prettige vakantie toe te wensen en na te zwaaien. Precies om 8:00 uur kan de bus vertrekken. Met in totaal 54 personen (niet allemaal uit Nijkerkerveen) die acht dagen met vakantie gaan naar het zwarte woud. 

Eenmaal op prijs stelde de chauffeur zich voor. Mijn naam is Han Hulsman. Zeg maar gewoon Han. Hulsman mag ook. Het bleek dat hij een goede reisleider was en deskundige uitleg en humoristische uitleg wisten geven. Terwijl Han de meer technische zaken van de touringcar vertelde ging het via Ede de snelweg op naar Duitsland. De touringcar was een Daf, uitgerust met een 200 pk motor en een tank waar 400 liter dieselolie ingaat. In de grensplaats Babberich werd omstreeks 9:30 uur gestopt voor een kopje koffie. Ondertussen werd er ook al wat nader kennis gemaakt door de gasten onderling of al jaren oude vriendschappen soms zelfs nog uit de lagere schooltijd werden weer verstevigd en opnieuw gesloten. Leuke opmerkingen en woorden over en weer kon men beluisteren. Want al heb je zelf nog niet zo’n respectabele leeftijd bereikt, dan is het wel enorm leuk om aan te horen, dat een dame tegen een medereiziger zegt: verroest ben jij dat, dan hebben we nog bij elkaar op school gezeten.

Bij het instappen had ieder een deelnemerslijst gekregen. Met behulp hiervan ging de kennismaking nog vlotter. De oudste deelnemer aan deze reis, was Johan van de Heuvel, met de respectabele leeftijd van 83 jaar. De heer van de Heuvel woont in Nijkerkerveen met zijn echtgenote die ook mee ging op reis. De jongste deelnemer uit Nijkerkerveen was Rijk Jonker, maar Rijk was met zijn 41 jaar niet de jongste deelnemer, want uit Katwijk aan zee kwam Rie van de Bent die met haar 19 lentes de jongste van alle deelnemers was. Zeer zeker een gevarieerd gezelschap, dat ieder voor zich en vaak ook gezamenlijk voor veel vrolijke, maar ook serieuze momenten zorgde.

Via het Ruhrgebied ging het naar het Oberhausen Kreutz langs Duisenberg over de oudste autobahn verder Duitsland in. Door het prachtige Duitse Zevengebergte, ook wel het Duitse Limburg genoemd waar men al kon genieten van de Duitse bergen en lieflijke dalen. Onderwijl werd het voor de vakantiegangers toch wel duidelijk dat men al een flink stuk over de grens was. In het gebied rond Koningswinter werd in hotel restaurant Tannenhoff de lunch genoten. De tafels stonden al klaar voor de gasten, en werd dan ook volop van deze eerste Duitse lunch genoten. Het werd een week genieten voor de toen aanwezige Veenders.

Na het laatste diner werd door Johan van de heuvel hartelijk dank gezegd aan reisleider Hulshof. Die dankte op zijn beurt de leidster van de Veense ouderen, mevrouw Koelewijn – van den Kolk voor de hulp en medeleven met alle vakantie gasten. Na deze woorden ging men gezamenlijk de laatste kilometers afleggen en was men om precies acht uur thuis in Nijkerkerveen.

Wil je meer uit de Nijkerkerkerveense geschiedenis lezen en zien? Klik dan hier.