In het vroege voorjaar van 2017 fietst schrijver Ted van Haren over de Jacob de Boerweg in Nijkerkerveen. Waar de frisse wind en de ontluikende natuur voorbodes zijn van een nieuwe zomer, steekt het met onkruid overwoekerde complex op nummer vier daar schril bij af. Ooit was dit de biotoop van bouwmaterialenhandel van Soeren en van Dunschoten, een begrip in het Veen en de wijde omgeving.
Andries van Soeren en Joop van Dunschoten werden zwagers toen Joop trouwde met Andries’ zus Maartje. Het gezin van Soeren aan de Schoolstraat (later van Dijkhuizenstraat) werd getroffen door het op 41-jarige leeftijd overlijden van vader Andries. Het gezin telde toen acht kinderen. Weduwe Beertje van Soeren hield het hoofd boven water met het houden van vee en de exploitatie van transportbedrijf Wed. A. van Soeren. Andries junior groeide dus op in de transportwereld en dat zelfde gold eigenlijk voor zijn zwager Joop van Dunschoten die als chauffeur voor dit bedrijf werkte.
Schelpen, vis, visafval, kolen, suikerbieten, rieten matten voor de Zuiderzeewerken, dag en nacht werd hiermee door Nederland, Duitsland en België gereden. De rijtijdenwet… Die bestond toen nog niet!!!
Er werden natuurlijk ook bouwmaterialen vervoerd. Metsel- en straatstenen, cement uit Zuid-Limburg, speciale natuursteen uit de Ardennen etcetera. Daarin zagen de zakenmannen in spe een gat in de markt. Met de Veense zandhandel Joop van den Brom werd een eerste deal gemaakt om een groot terrein straatwerk aan te nemen. Veel aannemers hadden behoefte aan een zaak waar in een keer al het benodigde materiaal verkregen kon worden. Zo ontstond het bedrijf: Bouwmaterialenhandel van Soeren en van Dunschoten BV, dat op 1 maart 1960 bij de Kamer van Koophandel werd ingeschreven.
De eerste DAF voor het bedrijf aan de Karel Doormanstraat in Nijkerk.
In het begin konden de mannen hun “chauffeursharten” nog ophalen. Met een Daf en een Volvo, beide met “Torpedostuur” werden de aannemers op hun wenken bediend. Het thuishonk werd echter steeds belangrijker. Naast een plek voor de stalling van de vrachtwagens en het opslaan van de materialen moesten er ook een showroom en kantoor komen. Tot dan toe was dat kantoor gevestigd in een aanbouw achter de woning van Andries aan de Karel Doormanstraat in Nijkerk.
Andries van Soeren en Joop van Dunschoten poseren bij hun vrachtwagens.
Andries van Soeren, Ab Worst en Joop van Dunschoten gingen iedere maandagochtend stappen in Nijkerk. Hier op de hoek Singel/Oosterstraat.
Een rekening voor de Christelijke school, toen nog gevestigd aan de Nieuwe kerkstraat 104, gericht aan Meester Foppe Witzel.
Op een stuk land van Joops vader verrezen de eerste opstallen van het bedrijf in Nijkerkerveen. Het lag voor de hand dat er personeel moest worden aangenomen. In die tijd werden dat nog onverbloemd “knechten” genoemd. Woks Veldhuizen was de eerste werknemer van de nieuwe BV en een zestien jarig jongetje uit de buurt, Chiel van Brakel kwam regelmatig helpen om cement te lossen. Diezelfde Chiel is later ook als werknemer in dienst gekomen om er zijn hele werkzame leven te blijven.
De zaken liepen voorspoedig aan de Jacob de Boerweg. Een enorme buitenopslag met zand, grind, stenen en tegels. Een magazijn met bouwmaterialen en prachtige showrooms voor kachels, keukens en tegels. In het voormalige woonhuis naast de loodsen waren de kantine en het kantoor gevestigd. Het was een komen en gaan van particulieren en aannemers met aanhangwagens waardoor er een gezellige drukte ontstond. Soms wel eens iets te gezellig, afgaande op een veel gehoorde anekdote uit die dagen. De befaamde aannemer Otto Marcus was met zijn Daffodil met aanhanger spullen komen halen. Pas toen hij was weergekeerd op zijn werk in Nijkerk kwam hij tot de ontdekking dat zijn aanhangertje nog in het Veen stond!!
De hypermoderne Scania voor het gebouw in de jaren 90.
Er werd zes dagen per week hard gewerkt en het bedrijf groeide als kool. Joops zoon Andries (Andriesje genoemd, anders werd het te ingewikkeld) kwam ook in de zaak en er werden nieuwe, hypermoderne vrachtwagens met laadkranen aangeschaft. Op het hoogtepunt reden er vier blauwgekleurde vrachtwagens door het Veen en de wijde omgeving. Zelfs ’s nachts werd er gereden want er werd in de winter ook zout gestrooid voor de Gemeente en Rijkswaterstaat. De directeuren zelf, Joop en Andries waren steeds minder op de vrachtauto en steeds meer op het terrein aanwezig. Dat kon ook niet anders gezien de grootte van het bedrijf. Joop en Maartje hadden een woning grenzend aan het bedrijf. Andries pendelde dagelijks vanuit Nijkerk richting het Veen.
Noodlot
Het noodlot sloeg toe in 1989 toen Joop van Dunschoten vrij plotseling op 53-jarige leeftijd kwam te overlijden. Turbulente tijden waarin zoon Andries het roer van zijn vader overnam. De beide Andriessen werkten nog tot 1993 samen. Toen ging Andries van Soeren met de VUT en werd Andries van Dunschoten de enige directeur.
Andries van Soeren bij de toen hypermoderne Scania.
Een rekening voor de CJ van Rootselaarschool.
Overname
Ook in de bouwmaterialenwereld zijn het verbeteren van efficiency en dus schaalvergroting aan de orde van de dag. Van Soeren en van Dunschoten kreeg daar ook mee te maken en werd uiteindelijk ingelijfd door het concern Filippo uit Ermelo. Het bedrijf draaide nog een aantal jaren door aan de Jacob de Boerweg, maar is uiteindelijk verhuisd naar een nieuw pand aan de Amperestraat in Nijkerk. Andries van Soeren, de andere oprichter van het eerste uur overleed in 2013 op tachtig jarige leeftijd. Tot zover het verhaal over van Soeren en van Dunschoten. Andries en Joop: Twee ondernemende vrachtwagenchauffeurs met een droom die werkelijkheid werd.
De grond en de opstallen van het ooit zo roemruchte bedrijf zijn verkocht aan Stichting De Goede Woning. Het terrein wachtte sinds die tijd op een nieuwe bestemming. Die kwam er in 2022. Na de bouwvakvakantie werd begonnen met de bouw van het prachtige woonerf met de toepasselijke naam: De Goede Woning.
Dit prachtige verhaal kun je vinden in het boek “Verdwenen bedrijven in Nijkerk en Nijkerkerveen deel 2” van auteur Raymond Beekman. Het is te koop bij boekhandel Roodbeen. Je kunt het ook online bestellen. Klik daarvoor hier. Ons foto archief over de geschiedenis van Nijkerkerveen bevat nog veel meer prachtige items. Klik daarvoor hier.
Wil je meer uit de Nijkerkerkerveense geschiedenis lezen en zien? Klik dan hier.