Transportbedrijf W. van Kommer is misschien wel het oudste bedrijf van Nijkerkerveen. Ook hier gaan we terug naar ver voor de Tweede Wereldoorlog. Hendrik van Kommer werd geboren in 1895 in de Kerkstraat te Nijkerkerveen. Hendrik begon in de jaren twintig van de vorige eeuw met een paard en wagen en eigen vervoersonderneming. Bij de boeren in de omgeving van Nijkerkerveen ging hij melk ophalen. Die melk bracht hij dan naar melkfabriek de Eemlandia in Bunschoten. Nog in het jaar 1934 verruilde Hendrik paard en wagen voor een Ford vrachtwagen. Hij was de eerste in Nijkerkerveen die een vrachtwagen aanschafte.
Het melkrijden bleef hij doen tot vlak voor de Tweede Wereldoorlog. Gezondheidsproblemen zorgden ervoor dat Hendrik het melkrijden met zijn vrachtwagen over moest doen aan zijn zoon Willem. Tijdens de oorlog werd de vrachtwagen van Willem gevorderd door de Duitse bezetter. Willem schafte toen voor het vervoeren van melk maar weer een paard en wagen aan. Na de oorlog schafte Willem een gebruikte Dodge vrachtwagen van de Canadezen aan en pakte hij het melkrijden weer op. Hij ging niet alleen naar Bunschoten, maar hij reed ook melk voor de VVM aan de Barneveldseweg in Nijkerk.
Hendrik, die overleed in 1983, was in de jaren dertig al aan de Schoolstraat gaan wonen. Willem kon daardoor in 1956 vanuit zijn ouderlijk huis een eigen transportbedrijf beginnen. Van expeditiebedrijf Heimensen in Nijkerk kocht Willem een gebruikte Scania met aanhangwagen. Naast het melkrijden voor de VVM in Nijkerk en voor Eemlandia in Bunschoten, ging Willem van Kommer meel rijden. Het meel, dat per schip uit de Zaanstreek in de haven van Nijkerk aankwam, vervoerde hij voor wederverkopers en boeren in de regio Nijkerk en Nijkerkerveen. Ook reed hij regelmatig zelf naar de Zaanstreek om meel op te halen. In de avonduren reed hij zelfs nog naar Zandvoort om daar schelpen te laden voor kippenboertjes hier in de omgeving. Begin jaren zestig schafte Willem een tweede vrachtwagen aan. In die periode kreeg hij contact met de firma Trouw in Harderwijk. Trouw produceerde kalvermelk en DOKO hondenvoer. Van Trouw kreeg Willem de kans om voor hen het transport te doen, een kans die hij met beide handen aan greep. Ook de zoon van Willem, Henk, stapte in de jaren zestig in de vrachtwagen. Het werk voor Trouw nam behoorlijk toe. Het wagenpark van Willem werd uitgebreid tot zes vrachtwagens. Het Duitse merk Krupp was in de jaren zestig beeldbepalend voor het transportbedrijf uit Nijkerkerveen. Inmiddels, halverwege de jaren zestig, had Trouw zijn activiteiten verhuisd naar Putten, waar het tot op de dag van vandaag nog zit. Naast het werk voor Trouw, kreeg Van Kommer ook vervoersopdrachten voor de Benegas, eveneens een bedrijf dat in Putten zit.
Eind jaren zestig waren de Krupp vrachtwagens aan vervanging toe. Willem meldde zich bij Joop Spijker, aan de Bruins Slotlaan, voor een nieuwe DAF vrachtwagen. In eerste instantie kocht hij een DAF 2600 bakwagen. De aanhangwagen erachter kocht hij bij Floor in Hilversum (in die jaren zat Floor nog niet in Nijkerk). Zoon Henk ging deze combinatie besturen. Begin jaren zeventig werden er nog enkele DAFs gekocht bij Spijker. Naast het werk voor Trouw en Benegas uit Putten kreeg het transportbedrijf van Willem van Kommer ook werk van melkfabriek de Volharding aan de Hogenhof in Nijkerk. Dat ging om het vervoeren van melkpoeder. Het melkrijden dat jarenlang gedaan was voor de VVM uit Nijkerk en Eemlandia in Bunschoten, was in de jaren zestig overgedaan aan een ander. Eind jaren zeventig ging men voor Trouw ook internationaal rijden, ondermeer naar Italië. Garage Spijker, die in 1981 was overgegaan van DAF naar Mercedes, verkocht in de jaren tachtig enkele nieuwe Mercedes vrachtwagens aan transportbedrijf van Kommer. Bij Floor in Nijkerk werden luchtgeveerde huifopleggers gekocht voor het internationale vervoer.
Het bedrijf bleef groeien. In 1984 liet Van Kommer een grote opslagloods bouwen bij de locatie aan de Schoolstraat. Ook werd er een eigen werkplaats gebouwd. Maar daar bleef het niet bij. Er kwamen nieuwe vrachtwagens, nieuwe bulkopleggers en combinaties. De firma Trouw was al die jaren een vaste waarde voor van Kommer, zowel nationaal als internationaal. In 1996 overleed Willem van Kommer, op 73-jarige leeftijd. Hij was in 1956 zijn transportbedrijf begonnen en had het zien uitgroeien tot een prachtig bedrijf. Omdat de locatie aan de Schoolstraat al jaren te klein was, en Nijkerkerveen in feite niet meer geschikt voor grote vrachtwagens, verhuisde het transportbedrijf W. van Kommer zijn activiteiten naar Barneveld. Het nam zijn intrek in het voormalige pand van Van Maanen, langs de A1 op het industrieterrein de Harselaar. In April 2014 reed een grote optocht van vrachtwagens van Willem van Kommer een afscheidsdefilé door Nijkerkerveen. Vele Nijkerkerveenders stonden langs de weg om voor de laatste keer de blauw-witte vrachtwagens door het dorp te zien rijden. Voor sommigen was het emotioneel. Maar liefst 58 jaar zat het transportbedrijf aan de Schoolstraat, maar ook dat is nu verleden tijd.
Bekijk hieronder de videobeelden van de vertrekkende vrachtwagens van het bedrijf naar hun nieuwe locatie in Barneveld
Dit prachtige stukje Nijkerkerveense geschiedenis kun je vinden in het boek Verdwenen bedrijven in Nijkerk en Nijkerkerveen deel 1 van auteurs Raymond Beekman en Maranke Pater. Het is te koop bij boekhandel Roodbeen. Je kunt het ook online bestellen. Klik daarvoor hier. Ons foto archief over de geschiedenis van Nijkerkerveen bevat nog veel meer prachtige items. Klik daarvoor hier.