Ieder dorpje en stadje heeft zo zijn eigen historie. Nijkerkerveen vormt daarop geen uitzondering. In 1908, de exacte datum is niet te achterhalen startte Harmen van de Poll aan de Nieuwe Kerkstraat tegenover de Hervormde Kerk met een klein winkeltje waar allerhande artikelen werden verkocht. Ruim 70 jaar later in 1978 stopten de kleinkinderen Alie en Meindert van Dunschoten met de toen begonnen werkzaamheden.

Harmen verkocht onder meer meel, petroleum en spek. Spek was toentertijd een belangrijk product voor de Veenders. Maar in het winkeltje, dat toen nog een oppervlakte had van drie bij vier meter, werd nog veel meer verkocht. Harmen bemoeide zich overigens weinig met de winkel. Dat Harmen vee had was heel gewoon. Wie had er in Nijkerkerveen in die jaren niets omhanden? Had men geen koeien, dan had men wel wat varkens of geiten. Harmen zelf haalde alle producten met paard en wagen bij de grossier in Nijkerk. Tijdens de Eerste Wereldoorlog bleek het winkeltje al te klein. Soms stond het in de steeg zwart van de mensen. Velen wisten in die tijd wel dat Aartje soms een te goed hart had. Zij heeft wat weggegeven aan klanten die het niet konden betalen. Dochter Aaltje hielp moeder al op jonge leeftijd in de winkel. Dit geeft zij jaren gedaan. Zelfs toen haar dochter Alie helemaal zelfstandig de winkel ging runnen hielp zij nog vele malen mee. 

Men vond dat het assortiment uitgebreid diende te worden, maar ook de winkel, want men kwam al jaren ruimte te kort. In 1946 werd de winkel verbouwd en vergroot. Dit werd gedaan door schoonzoon Jan, die allang met Aartje was getrouwd en er bij in woonde. Een stuk van vijf bij zes meter werd er bij aangebouwd, wat een hele verbetering was. In 1943 overleed Aartje en in 1964 Harmen. Aaltje beheerde de winkel al geruime tijd alleen. Zij werd later geassisteerd door haar dochter Alie. In 1948 trouwde Alie met Meindert van Dunschoten die toen gelijktijdig de winkel overnamen. Meindert had al enkele jaren helpen bezorgen. Eerst per fiets met een mand voorop. Die mand is nog lang bewaard gebleven. Na vijftien jaar werd er van de fiets overgestapt naar de auto. 

Door gezondheidsredenen van Meindert moest de winkel noodgedwongen worden gesloten. Zo heeft hij negen weken in het ziekenhuis gelegen met een rugaandoening. De laatste jaren werd hij trouw bijgestaan door zijn schoonzoons en Martin Mostert. Zij bezorgden de boodschappen en namen hem zoveel mogelijk het zware werk uit handen. Dit deed zijn vrouw Alie ook. Ook beide dochters hielpen waar het maar kon. Het bleek echter toch te zwaar voor Meindert en na veel wikken en wegen besloot men tot sluiting van de winkel over te gaan. 

Toch wilde Meindert iets blijven doen. In 1970 behaalde hij de diploma’s voor slijterij en sinds die tijd verkocht hij alle bekende merken alcoholhoudende- en frisdranken, bieren en wijnen. Slijterij “Torenzicht” hielden Meindert en Alie aan waar ook tabaksartikelen werden verkocht. De slijterij stopte ergens midden jaren negentig. Leest u dit artikel en heeft u hier fotomateriaal van? We zouden dat graag ter uitbreiding bij dit artikel plaatsen. U kunt hiervoor het contactformulier gebruiken maar u kunt ons ook mailen naar deveensecourant@gmail.com

Wil je meer uit de Nijkerkerkerveense geschiedenis lezen en zien? Klik dan hier.