In 1960 werd er aan de Nieuwe Kerkstraat, op de hoek met de van Noortstraat in Nijkerkerveen een moderne winkel met showroom geopend., waar radio- en televisieapparaten konden worden gekocht. Anton van Noordenburg (hij werd destijds in het Veen ook wel “De Neus” genoemd) was geboren in 1916 te Amersfoort en kwam uit een gezin van elf kinderen. Hij had 8 broers en twee zussen.
Van Noordenburg kocht in 1950 de woningen aan de Nieuwe Kerstraat 46/48. Dit waren twee onder een kapwoningen die net na de oorlog in 1947 waren gebouwd. Op nummer 46 woonde de schoenmaker, Den Ouden, die dat jaar naar Amersfoort verhuisde. Dat Anton van Noordenburg zijn oog had laten vallen op deze twee woningen, had alles te maken met zijn bedoeling om er een moderne winkel in te gaan beginnen. Op nummer 46 zou de winkel komen en nummer 48 zou een woonhuis voor hemzelf blijven. Maar ook de grond, vooral de tuin achter achter deze woningen, had zijn aandacht getrokken. Het perceel had namelijk een behoorlijke oppervlakte. Daar zou hij, als zijn zaak goed zou lopen mooi op kunnen uitbreiden.
De akte van de koop van het huis.
Op 22 december 1953, het jaar van de watersnoodramp, ontving van Noordenburg van de Kamer van Koophandel Noord West Veluwe te Harderwijk de officiële papieren voor zijn zaak. In 1957 diende hij bij de Gemeente Nijkerk een aanvraag in voor een bouwvergunning, maar zijn geduld werd flink op de proef gesteld. Pas in 1960 gaf de Gemeente hem groen licht om zijn plannen uit te laten werken. De vergunningen werden afgegeven. Architect J. Alfrink uit Nijkerk ontwierp en tekende het nieuwe pand Anton van Noordenburg. Nijkerkerveen werd een zeer moderne winkel rijker.
De vergunning van de Kamer van Koophandel.
De Bouwtekening.
Anton ging niet alleen de nieuwste tv’s en radio’s verkopen, maar ook lampen, gloeilampen, batterijen en huishoudelijke artikelen waren in zijn assortiment te vinden. Wat later in de jaren zestig begon hij met de verkoop van wasautomaten, centrifuges en strijkbouten. De zaak liep goed. Veel Nijkerkerveenders kochten hun artikelen bij Radio Noordenburg. De winkel werd al gauw te klein en dus werd de zaak in 1971 uitgebreid door er een stuk bij aan te bouwen, een stukje verder de van Noortstraat in. Ook liet van Anton naast het pand een garage bouwen voor opslagruimte. Zeker voor die tijd was het een erg moderne zaak, die bloeide omdat van Noordenburg zijn tijd ver vooruit was.
Een advertentie in de krant van 5 september 1972.
Anton was een eeuwige vrijgezel, althans, dat zullen de meeste Veenders wel van hem gedacht hebben. Het was ook wel opvallend, want Anton trouwde pas op latere leeftijd. Waarschijnlijk schonk hij meer aandacht aan zijn zaak dan dat hij aan het huwelijk dacht. Pas op zijn vijftigste was het dan toch zover en stapte hij in het huwelijksbootje. Op 30 november 1966 gaf van Noordenburg zijn Ja-woord aan de uit Amersfoort afkomstige, twee jaar jongere Lenie Koenders. Het huwelijk zou kinderloos blijven. Lenie ging zich nadrukkeljk met de zaak van haar man bemoeien. Niet allen wat de verkoop betrof, ze nam ook de gehele administratie voor haar rekening. Het bleek dat Anton er nog wel eens een potje van maakte met die administratie. Hij schreef bijna niks op. Soms leverde hij een televisie en zei dan tegen de klant: “Betalen komt wel een keer”. Dit zinde Lenie niet. Zij zorgde ervoor dat er vanaf dat moment echt zaken werden gedaan, kopen is betalen. Alles werd vanaf toen bijgehouden in een kasboek. Bestellingen, uitgaven, investeringen, wanbetalers, alles hield ze bij. Ze was een echte zakenvrouw. Als zij dat niet had gedaan, was de zaak van Anton van Noordenburg geen lang leven beschoren geweest.
Anton en Lenie voor de deur van hun zaak. Ze gaven elkaar het ja-woord in 1966.
Naast Anton en Lenie waren er destijds meerdere mensen werkzaam bij de radio- en tv zaak: Een neef van Anton – Ben van Noordenburg – Aalt Hogeveen (zij waren de techneuten) en Aalt Woudenberg. Lenie werd in de winkel geassisteerd door een zekere Bep van Deuveren. Ben van Noordenburg is in de jaren zeventig naar van Doorn en Top gegaan, aan de Amersfoortseweg. Hij werd daar autoverkoper. In de jaren tachtig ging hij werken bij de BMW dealer Stolp in Nijkerk
Johan van de Veen
Een andere persoon uit Nijkerkerveen die ging samenwerken met Anton van Noordenburg was Johan van de Veen uit de Schoolstraat. Johan had zijn studie gedaan aan de Philipsschool in Hilversum. Door de enorme opkomst van de tv (eerst nog zwart wit) werden er steeds meer antennes geplaatst tegen de schoorstenen van huizen. van Noordenburg verkocht de tv’s en Johan monteerde de antennes en stelde de tv’s voor de klanten in op de goede zenders. Hij heeft er in die jaren heel wat gemonteerd in Nijkerkerveen en omstreken. In 1973 is Johan van de Veen voor zichzelf begonnen. In eerste instantie repareerde hij alleen televisies. Later breidde hij de zaak uit tot de radio/tv winkel die je vandaag de dag nog steeds vindt op de Schoolstraat 37.
In 1976 besloten Anton van Noordenburg en zijn vrouw Lenie te stoppen met de zaak. Anton was toen 60, Lenie 58. Ze verkochten de zaak aan Aart Foppen uit Harderwijk. Aart Foppen was de oprichter en directeur van electronicaketen Scheer en Foppen. Deze in rap tempo opkomende electronica-onderneming, die al veel filialen in Nederland bezat, had er veel belangstelling voor om de winkel van Anton en Lenie van Noordenburg voort te zetten. Vooral de locatie op de hoek van de Nieuwe Kerkstraat en de van Noortstraat sprak Scheer en Foppen sterk aan. Maar helaas, het bleef bij plannen. Een Scheer en Foppen is er nooit gekomen in Nijkerkerveen, de reden is nooit duidelijk geworden. Wel werd er in die periode, eind jaren zeventig, een Scheer en Foppen winkel geopend aan het Singel in Nijkerk.
Evert van Bloemendaal
In 1980, na jaren van leegstand, heeft Evert van Bloemendaal het pand van Anton van Noordenburg gekocht. Evert, afkomstig van de Laakweg, was toen al heel wat jaartjes bezig met fietsen en bromfietsen in zijn schuurtje. Het was voor hem een mooie kans om zijn activiteiten in de tweewielers voort te zetten in het pand aan de Nieuwe Kerkstraat. Vandaag de dag bestaat tweewielercentrum E. van Bloemendaal nog steeds. Het pand is al die jaren ongewijzigd gebleven. In de garageboxen ernaast, in de van Noortstraat zijn Bakkerij van Montfrans en Snackbar Veen (vroeger Slagerij Worst) gevestigd. Radio Noordenburg bestaat al een tijd niet meer, maar was destijds zeer beeldbepalend voor Nijkerkerveen.
Dit prachtige verhaal kun je vinden in het boek Verdwenen bedrijven in Nijkerk en Nijkerkerveen deel 2 van auteur Raymond Beekman. Het is te koop bij boekhandel Roodbeen. Je kunt het ook online bestellen. Klik daarvoor hier. Ons foto archief over de geschiedenis van Nijkerkerveen bevat nog veel meer prachtige items. Klik daarvoor hier.
Foto’s: Collectie familie van Noordenburg