Het zal 1955 geweest zijn dat Aalt Guliker aan de Schoolstraat, naast het Apostolisch Genootschap in Nijkerkerveen begon met een eigen handel in gasflessen en petroleum. Naast deze brandstoffen ging hij ook oliekachels en petroleumstellen verkopen. Aalt, geboren in 1920 aan de van Dijkhuizenstraat (Kipsteeg) was de tiende uit een gezin van zestien kinderen. Hij begon de onderneming op zijn vijfendertigste.

Aalt trouwde met Gerrie Bakker (afkomstig van de Blokhuizersteeg) en samen kregen ze acht kinderen. In 1956 liet Aalt samen met zijn broer Cees aan de Nieuwe Kerkstraat een twee onder een kap woning bouwen. Cees ging wonen op nummer 89 en Aalt betrok de woning op nummer 87. Van daaruit deed hij zijn handel in gas en petroleum. Cees had een melkhandel. Aalt voorzag Nijkerkerveen en omstreken van gas voor de kachels en petroleum voor de stelletjes. Hij had er een goede business aan. Daarnaast ging hij ook uit venten met zijn brandstoffen. In het jaar 1963 breidde hij zijn handel verder uit, de auto was in opkomst. Ook steeds meer Veenders schaften een auto aan en daarom besloot hij een tankinstallatie te bouwen met een benzinepomp voor zijn woning.

De trouwfoto van Aalt en Gerrie.

Een leuke foto van het gezin Guliker. v.l.n.r. Wim, Aalt, Evert, Manus en Thijs. Onder: Alie, vader Aalt, moeder Gerrie, Gerda en Ben.

Het tankstation omstreeks 1964.

Aalt Junior

De zoon van Aalt, Aalt Junior – Hij is de vijfde van de acht kinderen uit het gezin – ging inmiddels alweer een aantal jaartjes met zijn vader mee tijdens de werkzaamheden. Toen Aalt junior vijftien jaar was en de LTS had afgerond, ging hij eerst bij Garage Spijker in Nijkerk werken als vrachtwagenmonteur. Op zijn achttiende besloot hij Spijker te verlaten voor het bedrijf van zijn vader en trad daar in vaste dienst.

In 1975 trouwde Aalt junior met Teunie van de Pol van de Hooglandseweg in Holkerveen. Ze vestigden zich in het ouderlijk huis van vader Aalt en moeder Gerrie. Ze kregen twee kinderen. in 1974 werd er een tweede woning bij aangebouwd, waar Aalt en Gerrie naartoe verhuisden.

Omdat de olie en petroleum handel terug liep in de jaren zeventig, ging Aalt junior geleidelijk aan beginnen met een garage voor onderhoud aan auto’s. In zijn vrije tijd deed hij veel aan autocross en sleutelde hij thuis veel aan zijn crossauto. Dat tezamen met zijn jaren bij Garage Spijker zorgde ervoor dat hij een ervaren automonteur was. Op 1 februari 1980 namen Aalt en Teunie het bedrijf van Aalt Senior over. Senior overleed in 1983.  

 

Aalt in de eerste tankwagen van het bedrijf begin jaren 80.

Het tankstation rond 1985

In 1988 vond er een ingrijpende verbouwing plaats. De garage was er nu niet alleen meer voor onderhoud, maar ook voor de verkoop van auto’s. Ook het bezinestation werd gemoderniseerd.

Druk aan het werk tijdens de verbouwing.

De advertenties die in De Stad Nijkerk verschenen ter aankondiging van de heropening van het bedrijf.

Autowassstraat

In 1997 werd het garagebedrijf opgedoekt en werd de werkplaats omgebouwd tot een moderne autowasstraat. Vanaf die tijd Bestond het bedrijf uit een autowasstraat, oliehandel en tankstation. Ook in dit jaar beleefde het tankstation een drastische modernisering. Er kwam onder andere een tankautomaat waarbij het mogelijk werd om met een pasje te kunnen tanken. Jaren lang bleef dit een bekend en vertrouwd gezicht voor Nijkerkerveen. Veel autobezitters wisten de weg naar Guliker te vinden om even te tanken en/of de auto te laten wassen.

Eind 2017 kwam er toch een eind aan dit bekende bedrijf. Een noodzakelijk modernisering van de tankinstallatie en strengere milieu eisen, gecombineerd met het bereiken van de pensioen leeftijd, gaven Aalt en Teunie de doorslag om ermee te stoppen. Opvolging was er niet. Op zaterdag 30 december kon er voor de allerlaatste keer getankt worden op de Nieuwe Kerkstraat. Vanaf januari 2018 was het bedrijf gesloten, een bedrijf wat vanaf 1956 van betekenis is geweest voor het dorp Nijkerkerveen. Hieronder ziet u de ontmanteling van het bedrijf in de zomer van 2018.

Dit prachtige verhaal kun je vinden in het boek Verdwenen bedrijven in Nijkerk en Nijkerkerveen deel 2 van auteur Raymond Beekman. Het is te koop bij boekhandel Roodbeen. Je kunt het ook online bestellen. Klik daarvoor hier. De kans is groot dat dit artikel nog wordt uitgebreid met beeldmateriaal. Kom dus vooral nog eens terug bij dit artikel. Ons foto archief over de geschiedenis van Nijkerkerveen bevat nog veel meer prachtige items. Klik daarvoor hier.