Sjoerd Buining (door de Veenders uitgesproken als Schoerd Buining) is bakker geweest in Nijkerkerveen tot eind jaren ’60. Hij was de Gereformeerde bakker en bakker van den Hoorn was de Hervormde bakker. Buining en zijn vrouw hadden veel Gereformeerde klanten en, u raadt het al, bakker van den Hoorn had veel Hervormde klanten. Zo ging dat toen. Buining’s kleine kruidenierswinkel en bakkerij bevond zich aan de Amersfoortseweg 99, niet ver van de garage Van Doorn en Top. Het voetbalveld van de Veense Boys lag gedeeltelijk achter de tuin.

Het brood werd door het echtpaar zelf gebakken tot ongeveer 1958 en daarna kwam het van broodfabriek De Graaf uit Bunschoten. In die tijd werd er nog maar weinig brood in de winkel gekocht, het merendeel werd huis aan huis bezorgd. Bakker Buining hield niet erg van het bakkersvak, hij had veel meer voldoening in de contacten met de klanten en hij heeft daarom ook altijd zelf huis aan huis brood bezorgd, eerst met de “transportfiets” (een zwaar uitgevoerde fiets met een grote rieten mand voor het stuur) en later met de Volkswagen Kever.

Roel, de zoon van het echtpaar vertelt: “Het waren lange dagen; ’s morgens (heel) vroeg bezorgde bakker Buining bij de boeren, die toch altijd vroeg op waren om te melken en ’s avonds moest de administratie worden bijgewerkt en de krant van a tot z worden gelezen. Tijdens de feestdagen waren we zo druk, dat er bijna geen tijd was om te slapen. Het was een zwaar bestaan, ook voor de bakker zijn vrouw Gré (mijn moeder) die de klanten in de kruidenierswinkel bediende. Eind jaren ’60 kon de bakker gebruik maken van een saneringsregeling en is hij gestopt. In het jaar 2000 is hij overleden op 90-jarige leeftijd. Ikzelf heb een geweldig fijne jeugd gehad in Holkerveen en Nijkerkerveen. In die tijd mocht alles nog (binnen zekere grenzen) en ik was altijd wel in voor wat kattenkwaad. Hieronder ziet u een collectie foto’s die de familie Buining ons stuurde.

De huiskamer in 1961

De kinderen van het echtpaar, Jantine, Roel en Marianne.

Een drietal diploma’s van Bakker Buining.

Een foto uit 1954 waar onder andere de drie kinderen op staan.

Enkele vriendjes uit Nijkerkerveen gingen in 1956 op de foto.

Zoon Roel op zijn Puch in 1967.

Zoon Roel stond op het punt om met danspartner Carla van den Brandhof naar Vliek in Nijkerk te gaan. De foto dateert uit 1967. 

Carla van den Brandhof, Teus van Tamelen (net voor het Hoevelakense bos), Roel, Henk van Bokhorst (Amersfoortseweg 57), Wim Hussel (Nijkerk) en Everdien Bos (Van Noortstraat). Klaar voor het “Voddenbal” van dansschool Vliek in Nijkerk. Ook deze foto is gemaakt in 1967.

Zoon Roel tijdens de Veluwe Wandeltocht in 1969.

Nog een foto van de Veluwe Wandeltocht in 1969 waar Buining aan mee deed.

Wil je meer uit de Nijkerkerkerveense geschiedenis lezen en zien? Klik dan hier.