Aan de Nieuwe Kerkstraat 2 heeft een bijzonder kruidenierswinkeltje gestaan van de familie Schotsman. Henk en Jans Schotsman waren de laatste kruideniers die de winkel vanaf het jaar 1940 runden. Henk werd grootgebracht in de winkel, die op een gegeven moment werd verplaatst naar het pand ernaast. Jans was het gezicht van de winkel, zij was degene die vooral de klanten hielp samen met dochter Jet die naast haar ouders woonde.

Jet was ook degene die samen met haar vader boodschappen rond bracht. Jans bereidde deze bezorgronde altijd zorgvuldig voor op de woensdagmiddag, samen met dochter Eja. Op de zaterdagen sprong hun getrouwde zoon Teus bij in de zaak en ook zoon Henkie die nog thuis woonde kwam helpen. Een echt familiebedrijf dus. In hun werkzame jaren sponsorde het stel het verenigingsleven volop.

Jans en Henk werd geadviseerd om te stoppen met de winkel vanwege gezondheidsproblemen, maar werkten nog zeker vier jaar door. Jans zei hierover: ‘Je kunt de boel niet in een keer aan de kant zetten’. Het ging Henk erg aan het hart dat hij en Jansje moesten stoppen. Naast zijn werk als kruidenier had Henk nog een paar koeien om te verzorgen, waar genoeg tijd voor was naast het werk voor de winkel. De kinderen wilden de zaak niet overnemen, maar daar had het echtpaar alle begrip voor, omdat de kinderen dan teveel gebonden zouden zijn aan de zaak. Henk zei hierover: ‘Je bent teveel gebonden. En dan zou er een winkelmeisje bij moeten komen. Nee, geen van de kinderen ziet het zitten. Ze hebben een goede betrekking’.  Een mooi stukje Nijkerkerveense historie wat sinds mensenheugenis bestond verdween hierdoor in het jaar 1975.

Wil je meer uit de Nijkerkerkerveense geschiedenis lezen en zien? Klik dan hier.