De discussie over hoe lang de Flitstriatlon al bestaat is gecompliceerd, maar feit is dat het sportieve evenement dit jaar op zondag 19 september wordt georganiseerd. Door de verschuiving naar het najaar door de corona-perikelen is gekozen voor de zondagmiddag. De organisatie verwacht opnieuw dat de fanatieke triatleten en paratriatleten rond de Arkersluis laten zien dat deze sport een uitdaging is om te beoefenen, veel plezier oplevert en daarnaast ook een uitermate mooi schouwspel is.

Reeds vanaf 1985 zijn er triatlonwedstrijden georganiseerd in Nijkerk rondom sporthal Watergoor, dus er is enige discussie over deze al dan niet 25-jarige jubileumeditie. Destijds heette het echter de ‘Sparrenboom triatlon’ en was het in feite een run-bike-run evenement, omdat zwemmen toen nog geen onderdeel was. In 1995 werd, na de verhuizing naar de locatie rond zwembad Bloemendal, de naam veranderd in Flitstriatlon en werd het zwemmen toegevoegd. Het unieke startconcept, met vertrek van een deelnemer elke 10 seconden, is altijd gebleven als zogenaamde flitsstart.

Tot de laatste versie in 2019 vond de A.S.R. Vitality Flitstriatlon plaats op een woensdagavond in juni. De verschuiving als gevolg van corona noopte de organisatie tot aanpassing van het tijdstip en het deelnemersaantal. In september is het immers niet meer mogelijk om alle deelnemers in het licht te laten zwemmen, fietsen en hardlopen. Het evenement moest dus naar het weekend en na lang wikken en wegen werd gekozen voor zondagmiddag 19 september.

Lees de rest van het artikel op Stadnijkerk.nl
Foto: Harry van ’t Veld