Afgelopen zaterdag was het weer tijd voor de derby tegen het sinds dit seizoen gefuseerde Triton-ZEW (Putten-Ermelo). Deze derby’s staan bekend als pittige wedstrijden waarin er heel fysiek gespeeld wordt, dus de dames gingen met volle focus de wedstrijd in. Van aanvoerster Jette Bokkers kregen de dames de opdracht om in de aanval veel te bewegen en zuivere passjes te geven. In de verdediging was de opdracht om driekwart pressing te geven en terug te komen zodra de bal over je heen is. Met wat gezonde spanning en coach Ronald Bokkers op de kant begonnen de dames aan hun wedstrijd.

De eerste periode begon met een uitsluiting aan de kant van Triton-ZEW. Hoewel deze manmeer niet benut werd door de dames, wist Vera Molan kort daarop toch de 1-0 op het bord te zetten door de bal te onderscheppen en vrij door te komen. Door fel spel van de tegenstander kregen de dames een strafworp mee die goed benut werd door Lara van de Vliert, waarmee zij de score opschroefde naar 2-0. Ten slotte viel er nog een uitsluiting aan de kant van Flevo, maar door goed verdedigingswerk wist de tegenstander hier niet uit te scoren. Al met al een prima eerste periode.

Het eerste doelpunt van de tweede periode was weggelegd voor Charlotte van Hamersveld, die de bal vanaf de midvoorspositie het doel inwerkte. Daarop volgden er weer twee uitsluitingen aan de kant van de tegenstander. De laatste werd goed uitgespeeld door de dames: Vera Molan schoot de bal strak in de netten. Hoewel de dames hiermee op een flinke voorsprong kwamen te staan, werd ook duidelijk dat ze ervoor moesten blijven werken. In de laatste minuut kregen de dames namelijk twee tegendoelpunten om de oren: één door een goed benutte manmeer en één door schot van lange afstand in de laatste seconde van de periode. Hiermee kwam de score op 4-2 en de spanning gelijk weer terug in de wedstrijd.

In de derde periode wist Triton-ZEW het gat met de Flevo dames nog verder te dichten door de 4-3 op het scorebord te zetten. De wedstrijd was dus duidelijk nog niet in het slot gegooid en er moest echt weer even een tandje bij aan de kant van de Flevo dames. Door duw- en trekwerk van de midachter van de tegenstander bleek het voor de dames echter lastig om vanaf de midvoorspositie te scoren. Daarnaast werden manmeers niet goed uitgespeeld, waardoor de dames deze periode niet wisten te scoren en de score op 4-3 bleef hangen.

Coach Bokkers benadrukte dat Flevo alles moest geven om de wedstrijd over de streep te trekken. Hij stuurde hen de laatste periode in met een nieuw plan: de midvoor moest gaan uitzwemmen zodat de spelers op de flanken konden gaan inzwemmen. Ook moesten de dames scherp blijven op de pressing. De dames slaagden erin dit in de praktijk te brengen: er werd meer druk gezet waardoor er veel ballen werden veroverd. De aanwijzingen van de coach wierpen dan ook al snel hun vruchten af: Margrita Bolink wist in de rebound de bal te onderscheppen en in de korte hoek binnen te schieten. Een minuut daarop schroefde Vera Molan de score verder op met twee doelpunten: één door een knappe backhand vanaf de midvoorspositie en één door een keurig binnengeschoten strafworp. Hiermee liepen de dames weer 4 punten uit op de tegenstander en werd de kans steeds groter dat zij de winst zouden gaan pakken. Ondanks goed verdedigingswerk moesten de dames nog één tegendoelpunt incasseren, waarmee er een keurige 7-4 op het bord stond toen het eindsignaal klonk. Hiermee hebben de dames hun zesde overwinning op rij binnengesleept en blijven ze zo ongeslagen.

Het was een spannende wedstrijd met een mooi eindresultaat. Zaterdag 25 november hopen de dames hun koppositie verder te verstevigen in de uitwedstrijd tegen DWK in Barneveld om 19.00 uur!

Doelpunten Flevo: Vera Molan (4), Margrita Bolink, Charlotte van Hamersveld en Lara van de Vliert (1)

Verslag Leonie van Keulen
Foto’s Lodi Schoon