Elke week twee keer domineespost als flessenpost op deze site, op dinsdag en vrijdag: een briefwisseling van de twee Veense dominees Judith Visser en Leendert van der Sluijs. Hun vragen zouden zomaar ook uw/jouw vragen kunnen zijn. Hun antwoorden misschien eye-openers… Vandaag antwoordt ds. Leendert van der Sluijs.

Judith!

Je schreef over de grote Annie M.G. Schmidt!!! Jip en Janneke zijn van haar! En daarom zeggen we dat je dingen ook gewoon in Jip-en-Janneke taal kunt zeggen! En ’t leuke is dat dan dus iedereen begrijpt wat je bedoelt. Onlangs had ik er met iemand van onze leeftijd een gesprekje over. Of dominees niet gewoon in Jip-en-Janneke taal zouden moeten preken. Ik heb gezegd: maar natuurlijk! Dan kan iedereen je begrijpen want als een kind het kan begrijpen dan ook iedereen. Zo ging het gesprekje. Sinds die tijd durf ik op zondag nog slechts in Jip-en-Janneke taal te preken, want ja ’t kan toch niet gebeuren dat je denkt en zegt in de taal van Jip en Janneke dat je vindt dat iedereen alles zou moeten kunnen begrijpen wat we zeggen of denken of preken en ’t gebeurt niet. En daarom dus. Ik zou hier nog graag even een heel poosje op door willen gaan, regel op regel vullend op z’n Annie M.G. Schmidts, met goedkeurend knikken van Jip en Janneke (en hoe heet nou dat hondje ook weer.. o ja, Takkie!), maar ’t neemt wat ruimte in en meer dan je zou denken. Dus hier moet ik over gaan stoppen, behalve dan dat ik nog wel even genoemd wil hebben dat er die fantastische biografie over Annie is, weet je wel? 

Ja dat weet je wel. Het dikke boek van Annejet van der Zijl, met de veelzeggende titel ‘Anna’. Bij zo’n titel gaat bij elke rechtgeaarde dominee een enorme bel klingelen, want Anna is een bijbelse naam – en natuurlijk niet zomaar één, maar één met een allesverklarende betekenis: genade. Ik zeg je niks nieuws. Maar wist je dat onze Annie op ’t laatst eigenlijk heel gelovig is geworden? Domineesdochter was ze van kindsbeen aan, maar dat werd haar tot groot ongenoegen, zoals je ook weet. Maar ’t slot van de biografie was voor mij verrassend! Wat nu ook verrassend is: ik probeer het bladerend terug te vinden en ik kan het niet meer vinden… ’t Staat er niet in wat ik zoek… Heb jij dat ook weleens? Heel raar toch.., maar nou ja, ’t blijft een mooi boek.. (Ehm Judith, ’t kan niet zo zijn dat ik denk dat jij dit boek uiteraard ook kent en dat dat niet zo zou zijn.. Zou je het echt niet kennen mag je geen volgende brief schrijven vóórdat je het boek tot op de laatste letter gelezen hebt (incl. hopelijk die mooie volgens mij zo gelovige passage)!)

En Judith! Je schreef ook over de ‘steen der wijzen’!!! Moest ik toch ook direct aan de eerste Rowlingse Potter denken! Wil er nu niet over uitweiden, maar zoals jij over die steen schrijft Rowling zou jaloers zijn als ze de kans kreeg ervan te vernemen… Maar wat ik je wil vertellen hierover is waar je de steen der wijzen tegenwoordig ook kunt vinden. Eigenlijk overal waar je Jip en Janneke taal hoort! Gewoon zo van ‘dag meneer’ ‘dag mevrouw’ ‘is dit een oude kerk?’ ‘ja een best oude kerk’ ‘ik ben katholiek en dit is mijn kleinzoontje’ ‘u mag wel even binnenkijken’ ‘ga je met oma mee? we kijken even in deze kerk’ ‘dit is de kerk, ziet u wel’ ‘ik vind het een mooie kerk’ ‘ja het is een mooie kerk’ ‘gaat u weleens op zondag naar een kerk’ ‘vroeger, vroeger’ ‘u bent welkom in de kerk, en jij ook’ ‘fijn dank u wel’ ‘graag gedaan’ ‘fijn dat u even tijd voor ons had’ ‘maar dat spreekt vanzelf, ik doe alles in de tijd van de baas’ ‘ik begrijp u’ ‘ik wens u alle goeds’ ‘ja en ik zal weer eens naar een kerk gaan’ ‘dat vind ik fijn om te horen’ ‘vroeger vond ik het ook fijn’ ‘lang geleden?’ ‘ja lang geleden’ ‘maar op een gegeven moment ga je anders denken’ ‘ehm ja…’ ‘maar nu denk ik er ook anders over’ ‘ik ben benieuwd?’ ‘ja, de kerk is niet van steen’ ‘o?’ ‘ik denk als hier mensen komen is er een kloppend hart’ ‘ja, en een biddend hart’ ‘en met elkaar luisteren naar een oud verhaal’ ‘hoe mooi is dat!’ ‘als ik mijn kleinzoon een verhaal voorlees geniet ik zelf ook’ ‘als ik op zondag het oude verhaal doorgeef geniet ik ook’ ‘iedereen zou heel gelukkig kunnen zijn’ ‘dat denk ik ook’ ‘dag meneer’ ‘dag mevrouw’ … (tegen het jongetje: dat was de dominee! – het jongetje: oma mee? ja jij mag met oma mee)

En, gevonden?

Dag Janneke!

Leendert