Afgelopen voorjaar zijn in Nijkerk en Putten weer behoorlijk wat stroken langs mais- en graspercelen ingezaaid met een bloemzadenmengsel. Inmiddels bloeien de stroken volop en gonst het van de insecten.  

Visiteplaatje 

Naast dat het de biodiversiteit stimuleert, wordt met de zes meter brede bloemen- en akkerranden ook een visitekaartje afgegeven door de Nijkerkse en Puttense boeren. Want hoewel de zorg voor dieren en gewassen de basis is, hoort ook het beheer en zorg voor het landschap hierbij. Tijdens de route kan iedereen genieten van het mooie buitengebied. 

Wintervoedselakkers  

Langs de route zijn veel akker- en bloemenranden te bewonderen, maar er zijn er ook meerdere wintervoedselakkers te zien. Deze zijn een bron van voedsel voor wild, vogels en insecten. Er staat jaarrond een mengsel van bloemen, kruiden en granen. Deze akkers worden niet geoogst en zijn daarmee een belangrijke voedselbron, maar ook een schuilplaats voor verschillende diersoorten, waaronder hazen en akkervogels.

Fiets en geniet van de bloemenpracht 

De fietsroute langs de diverse bloemen- en akkerranden en wintervoedselakkers in Putten en Nijkerk heeft een lengte van 25 km (gemiddeld 1,5 uur fietsen) en is op elk punt in de route te starten. Een leuke activiteit voor jong en oud. De route is gratis te downloaden via www.anvbao.nl en af te halen bij de VVV en diverse boerderijwinkels in Nijkerk en Putten.

Foto: Stichting BAO