De fiets- en scootmobielroutes van de Nijkerkse Fiets4daagse, te houden van 10 tot en met 13 september 2018, zijn bekend. Deelname is ook mogelijk voor één, twee of drie dagen. In de afgelopen weken heeft de organisatie een viertal routes samengesteld voor zowel fietsers als voor bezitters van een scootmobiel. “De uitgezette routes op deze vier dagen brengen de deelnemers langs de mooiste plekjes in de wijde omgeving van Nijkerk. Routes lopend door de Gelderse Vallei, Eemland en de polder Arkemheen, de Putterpolder en het natuurgebied de Stille Kern in de provincie Flevoland. Natuur en culturele aandachtspunten (bijvoorbeeld een wijngaard, een stoomgemaal en een museumbunker aan de Grebbelinie) maken van deze fietsvierdaagse met recht een belevenis”, zegt Jan Verweij, medeorganisator en bestuurslid van UVV Nijkerk. En vult Arjan van Sloten van IVN Nijkerk aan: “bij de diverse aandachtspunten zullen dan ook gidsen klaar staan, die de deelnemers hierover nader uitleg zullen geven. Een uniek gebeuren, die de Nijkerkse fietsvierdaagse zo onderscheidend maakt”.
De fietsvierdaagse is overdag en bedoeld voor recreatieve fietsers met als start- en finishplaats Nijkerk. De afstanden van de uitgezette routes zijn 30, 45 en 60 km. De 30 km routes zijn ook geschikt voor bezitters van een scootmobiel. Alle routes zijn uitgezet met pijlen. Daarnaast zijn zij ook beschikbaar op papier en als GPS-routes. De starttijd is tussen 09.00 en 12.00 uur. Inschrijfgeld vóór 1 september 2018 € 13,00. Voor één dag € 5,00. Er kan ook ingeschreven worden op de dag zelf.
De Nijkerkse Fiets4daagse is een gezamenlijk initiatief van de UVV Nijkerk, VOEK Nijkerk en IVN Nijkerk en mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Albert Heijn, Profile Ridder, Rabobank en Golden Tulip.
Voor verdere informatie, inschrijven en een impressie van de uitgezette routes zie www.uvv-nijkerk.nl/nijkerksefiets4daagse.
Impressie routes Nijkerkse Fiets4daagse
Maandag 10 september De Gelderse Vallei, ingeklemd tussen Utrechtse Heuvelrug en het Veluwe Massief
U fietst rond Nijkerkerveen door het oude ‘Slagenlandschap’. Smalle lange afgegraven stroken veen met slootjes ertussen. Daarna de mooie dorpen als Hoevelaken en Zwartebroek. Bij de wijngaard Aan de Breede Beek is er een interessante rondleiding over het ontstaan van de wijngaard en de wijnbouw.
De 45 en 60 km buigt na Hoevelaken af langs het Valleikanaal, in de crisisjaren rond 1935 als werkverschaffingsproject gegraven. Pas daarna kreeg men in de vallei ‘droge voeten’.
In de vallei is veel kwelwater en samen met de beken en sloten die van het Veluwe massief afkomen, was en is er veel water. De vallei maakt onderdeel uit van de Grebbelinie die vanaf 1745 werd aangelegd als verdedigingslinie. Men kon het gebied eenvoudig onder water zetten zodat de vijand niet verder kon. Aanrader museum De Bunker bij de splitsing van de 45 en 60 km. De 60 km gaat via Woudenberg terug naar de wijngaard Aan de Breede Beek.
Dinsdag de 11 September Eemland met het kortste riviertje van Nederland De Laak, Bunschoten-Spakenburg en de Polder Arkemheen met het Gemaal
(Het Gemaal Arkemheen is onder voorbehoud i.v.m. werkzaamheden aan het fietspad over de dijk Nijkerk-Bunschoten).
We ‘duiken’ bij Watergoor de oude Arkemheense polder in. Een beschermd Natura2000 gebied voor weide- en watervogels. Dan fietsen we langs De Laak. Een oude grens tussen Gelderland en Utrecht. Net als in de middeleeuwen tussen de Bisschoppen van Utrecht en de Hertog van Gelre, worden er ook nu nog steeds geschillen over dit grensriviertje uitgevochten. De 30 km gaat via Bunschoten-Spakenburg terug langs de dijk naar ’t gemaal Arkemheen. In de oude vissershaven liggen de botters te wachten. Bij ’t gemaal kan men de stoommachine bekijken en is er een uitkijkplek voor de weidevogels en de polder. De 45 en 60 km gaan eerst door een hoekje van Amersfoort: Nieuwland, één van de eerste duurzame en natuurlijke Vinex wijken in Nederland en een stedenbouwkundig hoogstandje! Dan volgen we de oude Eem naar een leuk trekpontje midden in de mooie Eempolder (de 60 km daarna via Eemnes) en na de pont van Drs. P. op Eemdijk gaat de route richting de botters en ‘t gemaal.
Woensdag de 12 September N.W. Veluwe
Door de Putterpolder, oude landgoederen en de bossen op de Veluwe tot het Beekhuizerzand.
U fietst eerst langs oude buitenplaatsen als de Berencamp en Salentein. Daarna door het kampenlandschap. Dat zijn kleine percelen (kampen) waar vroeger tabak werd geteeld. Nijkerk is daar toen rijk van geworden. Voor de bescherming van het gewas tegen de wind werden houtsingels aangelegd. Daarna langs het landgoed Oldenaller, een mooie buitenplaats waar in het voorjaar een kolonie reigers nestelt. Vervolgens langs de Vanenburg en weer terug via Oud Groevenbeek. Een villa met de grandeur van 1904 in art nouveau stijl gebouwd. Bij de villa, kas en watertoren krijgt u uitleg! Uniek!
De 45 km en 60 km routes gaan eerst door de Veluwse bossen (het Solse Gat!) naar de schaapskooi in Ermelo. De 60 km gaat over de heide naar het Beekhuizerzand, dat s ’zomers kan zinderen van de hitte als een woestijn.
Donderdag 13 September Flevoland, nieuw land ontstaan uit de oude Zuiderzee.
Vandaag fietst u naar Flevoland, een nieuw en uniek stuk Nederland dat vanaf 1957 werd gewonnen uit de oude Zuiderzee. Naast het ‘boeren polderland’ biedt Flevoland ook nieuwe natuur: De Stille Kern, een uniek pril oerbos waar u bij de Tuurtoren van een gids uitleg krijgt over o.a. de konikpaarden.
De 45 km route maakt een rondje door de bossen en waters van de polder. De 60 km route gaat over de knardijk naar de Biezenburcht! De Knardijk dankt zijn naam aan de vroegere ondiepte ‘de Knar’ in de Zuiderzee. 2018 is het jaar waarin 100 jaar Zuiderzee wordt gevierd. (www.100jaarzuiderzeewet.com)
Aan de overkant ziet u het oude land met de Putterpolder, de skyline van Harderwijk en de eilandjes in het Nuldernauw.