Wat het spreekwoord precies vertelt over de intelligentie van een ezel, weet ik nog steeds niet precies. Maar als die balkende beesten zich echt niet twee keer aan dezelfde steen stoten, kun je op z’n minst zeggen dat het met hun lerend vermogen prima gesteld is. Beter dan dat van mij in elk geval, zeker als het om leren van pijnprikkels gaat. Mijn kleine teen kan je vertellen hoe vaak ik de bocht om het bed te kort neem en daarbij net even het pootje schamp. Roept herkenning op, hè?

Waar ik me dit jaar ook al zeker elf keer aan ‘gestoten’ heb is de valkuil van op de automatische piloot je gangbare route rijden en dan op een wegafsluiting van – in dit geval – de Stationsweg stuiten. Er staan heus wel borden die mij en andere weggebruikers op de hoogte brengen van deze afsluiting en die een omleidingsroute aanbevelen, maar op een ingesleten route valt dat je blijkbaar niet op. Inmiddels ben ik door schade en schande net zo wijs als mister or miss donkey en hoef ik niet meer onverhoopt straatje te keren of ter plekke kruip-door-sluip-door-routes te bedenken. Dat ik nu bij het verlaten van de snelweg al bedenk ‘o ja, ik moet omrijden’ heeft me wel volop de gelegenheid gegeven te bestuderen hoe de omleidingsroutes in elkaar steken.

Als ik in een vreemde plaats op borden iets lees over een omleiding in verband met de afsluiting van een bepaalde weg vraag ik me vaak af hoe ik nu moet weten of ik daar last van ga hebben op mijn route van A naar B. Maar in mijn eigen woonplaats ben ik vooral nieuwsgierig naar hoe ik gestuurd word. Wie van buiten Nijkerk komt en over de Berencamperweg richting Vetkamp rijdt, krijgt route S om bij de Hoefslag uit te komen. De S van Stoplichtenroute, want na een heel rondje op de rotonde brengt hij je via de Ambachtsstraat, Van Middachtenstraat en de Barneveldseweg helemaal richting Moeke. Vijf verkeerslichten meer dan je gewend bent op je route. En dus niet linksaf op de rotonde zonder koe, maar helemaal buitenom via de Paasbosweg richting Hoefslag.

Ben je iets beter bekend of gewoon eigenwijs en kies je er toch voor om je op de Vetkamp te wagen? Dan krijg je de S van Sluiproute over de Vrijheidslaan, Torenstraat en Callenbachstraat richting Hoefslag. Als deze logica – buitenom voor wie van buiten komt, binnendoor voor bewoners – gangbaar is bij het bedenken van omleidingsroutes rijd ik voortaan in den vreemde ook door tot het punt waar ik echt niet meer verder kan. Om zeker te weten dat ik de route voor insiders krijg, zonder me ergens aan te stoten.

Nelleke den Besten – De Stad Nijkerk