Van april t/m juni 2018 zijn er weer nieuwe exposities in ziekenhuis St Jansdal. De exposities zijn te bezichtigen op maandag t/m vrijdag van 08.00-17.00 uur. Hieronder een overzicht van de kunstenaars en de plaats waar u hun werken aantreft:

  • Davitha van de Kuilen: gang naar de Poli Oogheelkunde
  • Louis de Bakker: gang naar de poli KNO
  • Marianne Heyboer: poli Kaakchirurgie
  • Marianne Heyboer: gang poli Anesthesie
  • Macheline Ringelberg: omloop eerste verdieping
  • Chemany Nejat: gang naar de Revalidatie
  • Mary Oskam: gang naar de Röntgenafdeling
  • Harro Bannink: gang Interne
  • Fotoclub Iris: gang nabij poli Long en deel van de gang naar de OK

 

Al sinds het bestaan van St Jansdal worden er regelmatig exposities gehouden in enkele gangen van het ziekenhuis. Voor vragen betreffende kunst in het St Jansdal en exposities kunt u contact opnemen met het secretariaat Facilitair Bedrijf, telefoonnummer (0341) 43 51 73, of per e-mail facilitairbedrijf@stjansdal.nl. Voor meer informatie over kunst (werken) in het ziekenhuis kunt u terecht op onze website: https://www.stjansdal.nl/kunst

 

Noot voor de redactie: Hieronder de CV’s van de betreffende kunstenaars:

 

Davitha van de Kuilen

 

De jonge Veluwse kunstenares Davitha van de Kuilen (1987) is al heel wat jaren werkzaam als autonoom kunstenaar. In 2010 rondde ze haar opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving bij ArtEZ Arnhem af en twee jaar later voltooide ze de master Kunsteducatie bij ArtEZ Zwolle. Met regelmaat exposeert zij haar werk in diverse galeries en groepstentoonstellingen.

Hoogdruktechniek met afdrukken van lino- en houtsneden is vooral wat Davitha bezig houdt. Het fascinerende van deze tijdrovende techniek is de onomkeerbaarheid van het proces: de lijnen weggesneden worden uit het materiaal kunnen nooit meer teruggeplaatst worden. Dit resulteert in een hele directe manier van werken en in kunstwerken die grote contrasten laten zien in lijn en kleur.

 

Een unieke eigenschap van Davitha’s drukwerk is het grote formaat waarin zij de hoogdruktechniek toepast. Haar drukwerk bestaat uit meerdere prenten die samen één afbeelding vormen, wat een monumentale uitstraling tot gevolg heeft. Ook in haar schilderijen is de invloed van het drukwerk duidelijk herkenbaar in het fijne lijnenspel en heldere kleurgebruik.

 

Het thema ‘To End All Wars’ houdt Davitha al vanaf 2013 bezig. Met dat thema verbeeldt Davitha veelal zowel de gebrokenheid van het leven als een perspectief. De titel gaat over (figuurlijke) oorlog en het verlangen naar het einde van de strijd. Davitha: “Ik probeer diep weggestopte worstelingen en verlangens van mezelf en van anderen te reflecteren. De figuren zijn met veel lijnen bewerkt en transparant gemaakt, inclusief littekens.” Een centrale compositie met een mensfiguur op de rug gezien, komt met regelmaat terug in deze serie. ,,Je kunt die figuur zien als Christus, maar ik gebruik hem ook als anoniem reflectiemodel. Daarom zie je die figuur op de rug, zonder gezicht, als beelddrager van de perfecte mens, de Christus.”

 

Natuur en bomen spelen ook een belangrijke rol in het werk van Davitha. Ze is dan ook vaak te vinden in de Kootwijkse bossen, de heidevlaktes en de zandverstuivingen. Ze verbeeldt de mens als nietig onderdeel van de natuur: ‘Uit Aarde’ gemaakt en tot aarde keer je terug. (Naar Prediker 3 vers 20: ‘Alles gaat naar eenzelfde plaats; alles is geworden uit het stof en alles keert terug naar het stof.’) “Ik verbeeld wat niet eenvoudig in woorden te vatten is.”

 

www.davitha.nl

Info@davitha.nl

 

 

Louis de Bakker

Al op jonge leeftijd ging het visuele talent van Louis de Bakker uit. Op latere leeftijd had hij de behoefte om dit talent te verdiepen. In de jaren zeventig volgde hij lessen aan de Duvelhok in Tilburg. Henri Ubink en Werner Moonen volgden modeltekeningen. In de volgende jaren streefde hij autonoom richting aan de kunstacademie St.Joost in Breda.

Hij schilderde mens en dier op briljante wijze vanuit verschillende invalshoeken in realistische en romantische scenes. Als humorvolle cartoonist en illustrator ontving hij talloze opdrachten.

 

Sinds 2013 heeft deze kunstenaar zijn potlood en penseel ingeruild voor het digitaal tekenen en schilderen. Op zijn computer begint hij met lijnen, vlekken en vormen samen te brengen, zonder enig idee of verhaal. Gestimuleerd door zijn verbeeldingskracht komt hij tot absurde menselijke of dierlijke figuren met herkenbare karakters. Zij vormen een verhaal met een clou.

 

 

Marianne Heyboer

 

Marianne (heel in de verte familie van) is geboren in Enschede en woont nu in Ermelo. Zij is chemicus (HTS Chemie) en bouwkundig ingenieur (TH Bouwkunde). Haar grote liefhebberij is schilderen. Zij volgde verschillende teken- en schildercursussen en is nog steeds met workshops bezig. Zij gebruikt veel kleur in haar werken, die divers van aard zijn.

Marianne heeft verschillende schildervakanties gevolgd in binnen en buitenland. Van een schildervakantie bij Mennorode hangt één schilderij op de tentoonstelling. Voor haar is schilderen ontspanning door inspanning.

Het overkomt haar vaak dat zij zich ineens realiseert dat zij helemaal niet meer aan de dagelijkse bezigheden denkt. Het is ook leuk om tijdens een schildercursus andere mensen te ontmoeten en om te zien hoe iedereen een totaal verschillende invulling geeft aan een opdracht. Nieuwe technieken uitproberen is voor haar een uitdaging. De technieken die zij o.a. beoefent zijn acryl, olieverf en aquarel. De onderwerpen zijn vooral stilleven, landschappen en de gebouwde omgeving.

Voor meer informatie: http://home.kpn.nl/m.p.heyboer50/index.html E m.p.heyboer@hetnet.nl

 

 

Machalien Ringelberg

 

Ik schilder met olieverf naar de waarneming, maar niet met fotografische precisie. Mijn toets is los en de kleuren zijn soms iets veranderd. Ik schilder graag zonnige onderwerpen, al gaan mijn schilderijen eigenlijk over licht en kleur. Waar zon is, is schaduw. Dacht je dat die grijs is? Als je je oog oefent, zie je dat er een scala aan kleuren in te zien is. Dat laat ik zien in mijn schilderijen.

Mijn nieuwste werk is een serie grote bloemenschilderijen. Deze schilderijen zijn te zien op de vide op de eerste verdieping. Ze zijn kleurrijk en vrolijk en los geschilderd. Ze gaan in de eerste plaats over verf.

www.atelierringelberg.nl

 

 

Mary Plantenga

Mary, in 1954 geboren te Rotterdam, is in 1982 afgestudeerd aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Arnhem, met als hoofdvakken modetekenen en modeontwerpen.

Na een periode van gezinsvorming heeft ze het tekenen en schilderen weer opgepakt bij de Volksuniversiteit te Putten. Daarna is ze verder gegaan met tekenen en grafiek aan de Vrije Academie te Nunspeet. De liefde voor het modeltekenen heeft ze hier naar hartenwens kunnen uitleven. Dit resulteerde in een serie portretten voor het z.g. eindcertificaat. Ook de grafische technieken vindt zij zeer boeiend. Na drie jaar hiermee geëxperimenteerd te hebben, is ze ingestroomd in de lerarenopleiding tekenen/kunstgeschiedenis van de Hogeschool der Kunsten in Utrecht, om zich met name in de grafiek en schilderkunst te verdiepen en ruimtelijk werk te maken.

Naast het maken van etsen tekent en schildert ze ook diverse onderwerpen (ook in opdracht) zoals portretten, dieren, boten, huizen en geboortekaartjes. Ze heeft les gegeven aan de Volksuniversiteit Putten en geeft in haar atelier ets- en schilder/tekencursussen,  workshops, verjaardagen, presentaties etc. Portretopdrachten worden ook postuum gedaan.

Het atelier van Mary aan Telgterweg 17 in Putten is te bezoeken op afspraak. Er is een permanente expositie van haar werk te zien. Mary is een van de medeoprichters van de Atelierroute in Putten en doet dit jaar weer mee Meer informatie is te vinden op www.ateliermary.nl

 

 

Harro Bannink

 

Op elfjarige leeftijd maakt Harro zijn eerste (zwart-wit-)foto met een geleende camera; een Agfa-Clac met rolfilm. Hij was meteen verkocht. Hij raakte volledig in de ban van het afdrukken van zwart-witfoto’s in de donkere kamer van zijn vader. Hoe fascinerend was het, als het beeld in een bakje chemicaliën tevoorschijn kwam bij alleen het schijnsel van een rood lampje…

 

Deze fascinatie leidde ertoe dat Harro sinds 1994 staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en sinds 2003 fulltime fotograaf is. De kernactiviteiten van de fotografie liggen bij de publieksfotografie, ofwel het fotograferen van mensen in de ruimste zin van het woord; bruidsreportages, portretfotografie en schoolfotografie. Maar ook voor bedrijfs- of reproductiefotografie kan men bij Harro terecht.

 

Daarnaast houdt Harro zich (natuurlijk) bezig met vrije fotografie, de fotografie die niet in opdracht wordt gemaakt. Daarvan kunt u tijdens de expositie op de vide van de eerste verdieping een selectie bezichtigen. Opvallend daarbij is dat Harro in zijn vrije fotografie, naast zijn voorliefde voor het fotograferen van mensen, vaak kiest voor de rustigere onderwerpen, meestal in de natuur.

 

Bij sommige van de getoonde werken zult u zich wellicht afvragen hoe zij tot stand zijn gekomen. Harro wijst er wat dat betreft graag met nadruk op, dat slechts kleuren en contrast bij een aantal werken achteraf zijn bewerkt. Alle bewegingen zijn daadwerkelijk met de camera vastgelegd, in het uiterste geval zelfs met een sluitertijd van 30 seconden!

In de expositie vindt u diverse gebruikte afdruktechnieken terug; u ziet foto’s op canvas, maar ook gewone foto-afdrukken achter een passepartout en in een lijst. Daarnaast zijn er een aantal foto’s gemonteerd achter acrylglas voor een moderne en haarscherpe afwerking.

 

Alle tentoongestelde werken zijn te koop in hun aanwezige vorm, maar indien gewenst ook in een andere techniek of in een ander formaat. We verwijzen u daarvoor graag naar de informatie bij de werken (zie de infobakjes op elk van de muren).

Mocht u vragen hebben over aanschaf van een van de werken, neemt u dan vooral contact op met Harro via email (info@harrobannink.nl) of telefonisch (06 50 440 295).

Dank u wel voor uw belangstelling!

 

 

Expositie fotoclub ‘De Iris’

 

Op deze expositie ziet u foto’s van de werkgroepen Macro en Landschap. Margriet Hop toont een serie foto’s van eigen werk. Daarnaast exposeren meerdere leden één of 2 foto’s. Tot begin juli 2018 hangen 60 foto’s op de eerste verdieping in de gangen naar de poliklinieken en in de gang naar 1.63 – 1.69 van ziekenhuis St Jansdal. U kunt daar terecht op doordeweekse dagen van 8.00 uur tot 17.00 uur.

 

Van de leden van de werkgroep Macro hangen 5 panelen met een vijftiental macro- en close-up foto’s. De getoonde foto’s zijn gemaakt in de Natuurtuin van de Hortus n.a.v. Het zestigjarig bestaan van de Iris in 2017. De foto’s hebben deel uitgemaakt van een buitenexpositie in de Natuurtuin van de Hortus en van een expositie in de Catharinakapel in Harderwijk.

 

Twaalf leden van de werkgroep Landschap exposeren elk 2 foto’s. Dat de leden een reislustige groep vormen, kunt u zien aan de foto’s die hier hangen. Peru, IJsland, Canada, Amerika, maar ook veel dichter bij huis zijn mooie beelden gemaakt.

Voor landschapsfotografie is de zon niet noodzakelijk. Wolkenvelden, donkere luchten, opkomende en ondergaande zon, alle weersomstandigheden kunnen interessante foto’s opleveren.

Margriet Hop heeft als thema gekozen “Waterspiegelingen”.

De foto’s zijn in De Weerribben gemaakt. De ene keer is duidelijk waarneembaar wat gespiegeld wordt. Maar de werkelijkheid boven water krijgt weerspiegeld in het water andere vormen. Schilderachtig, soms dromerige effecten . . .  De andere keer – meer ingezoomd of meer golven op het water – kom je tot abstracte foto’s en gaat het er niet meer om de werkelijkheid terug te leiden maar om de vormen die ontstaan zijn.

13 leden laten met één of 2 foto’s een scala aan indrukwekkende beelden zien.

Belangstelling voor de fotoclub? Kijk op de site: www.afvdeirisharderwijk.nl