Het Oranje Comité Nijkerkerveen heef ook dit jaar, weer een expositie georganiseerd over een inwoner uit Nijkerkerveen die zich tijdens WO2 door dapperheid en moed heeft onderscheiden. Dit jaar staat verzetsman Willem Kuijt centraal. Hij heeft o.a. vele piloten in veiligheid gebracht in ons dorp die door de mislukte slag om Arnhem in bezet gebied verzeild raakten. Voor dit verzetswerk heeft Willem Kuijt verschillende nationale en internationale onderscheidingen mogen ontvangen.

Er zijn o.a. mooie persoonlijke spullen te zien, oude krantenknipsels en een oude kaart van Nijkerkerveen, uit de tijd dat er nog voornamelijk steegjes waren, zoals de vodsteeg en de kipsteeg. De expositie is gratis en te zien in ‘t Veense Hart’ van vr 14 april t/m vr 26 mei 2023 tijdens opentijden van de bibliotheek en het dorpshuis. Ga gerust eens kijken naar een stukje Veense geschiedenis en geniet daarna van een kopje koffie en wat lekkers bij Cisca in ’t Veense Hart.

Docufilm

Tijdens onze zoektocht naar informatie over Willem Kuijt kwamen wij het verhaal tegen van de operaties Pegasus 1 en 2. Deze operaties hadden tot doel om ondergedoken piloten weer terug te brengen naar het geallieerde front ander de overzijde van de Rijn. Ook de piloten die in Nijkerkerveen waren ondergebracht door Willem Kuijt namen deel aan deze operaties. Over deze bijzondere operaties in de herfst van 1944 is een docufilm gemaakt. Het Oranje Comité heeft de documentairemaker bereid gevonden deze te vertonen in het Veense Hart en wel op 16 mei om 20.00 uur. Hierover later meer, maar zet u deze datum alvast in de agenda. Deze docufilm sluit mooi aan bij de expositie.

Dus bent u geïnteresseerd in geschiedenis en die van Nijkerkerveen in het bijzonder, ga dan zeker eens een kijkje nemen in de bibliotheek / ’t Veense Hart in Nijkerkerveen.