De Nijkerkse Klokkenspelvereniging begint en eindigt haar reeks Zomeravondconcerten steeds op een bijzondere manier. Dinsdag 18 juni 2024, om 20.00 uur start de serie met een feestelijk zgn. Beiaard-Plusconcert. De stadsbeiaardiers Wim Ruitenbeek en Boudewijn Zwart spelen deze keer samen. Boudewijn speelt op de digitale piano boven in de toren, naast het beiaardklavier, dat door Wim bespeeld wordt. 

Zoals we van deze combinatie gewend zijn zal er weer veel mooie muziek over de stad klinken. Het programma geeft aan : Muziek uit Scandinavië.
Alle stukken zijn door Boudewijn en Wim geschikt gemaakt voor de combinatie beiaard en piano. Via de geluidsinstallatie op de toren worden de stukken toegelicht en klinkt de piano.  

Nieuwe geluidsinstallatie
Die geluidsinstallatie is kortgeleden gekocht en naar boven gesjouwd. Hij kon voor het grootste deel worden betaald met de opbrengst van De Escaperoom, die de Nijkerkse afdeling van de Lions organiseerde. Een blijvend resultaat dus van die mooie actie.

Programma
Bekend en onbekend wisselen elkaar af. Griegs’ Peer Gynt suites behoren tot het “ijzeren repertoire” in de klassieke muziek. Altijd een genot om heerlijk ontspannen naar te luisteren. Het Divertimento van Rolf Lovland, dat er aan voorafgaat,  roept minder herkenning op, maar is zeker de moeite van het beluisteren waard. Dat geldt ook voor de Serenade voor piano van Agathe Backer die er op volgt. Niels Gade schreef een stuk voor piano en klarinet. We zijn heel benieuwd hoe de klarinet op de beiaard klinkt. In de selectie uit de Lyrische Stücke van Grieg komen vrolijke, maar ook melancholisch stemmende melodieën voorbij. Daarin horen ook al dansjes, maar de afsluiting van het concert is ook dansant met de Valse Triste van Sibelius en Kaerlighedsvals van Neumann.

Luisterplaats
We zien er naar uit velen op de luisterplaats aan de Holkerstraat 36 te verwelkomen. Mooi zicht op de toren, de klokken zijn er heel goed te horen en via het beeldscherm blikken we in de speelkamer bovenin de toren. Na afloop gaan we met elkaar naar de toren en bedanken we de muzikanten voor hun spel en praten we nog wat na. Zoals gewoonlijk : de Nijkerkse Klokkenspelvereniging trakteert.

Foto: Ies van den Akker.