In zo’n beetje alle bosvakken op de Noord- en Midden-Veluwe waar vooral fijnsparren staan, is duidelijk te zien dat deze bomen massaal afsterven. Dat komt door vijf te droge zomers op een rij, plús de opmars van de letterzetter, een kever die de bomen schade toebrengt. Dat meldt boswachter Alex Plantinga van Staatsbosbeheer.

,,De fijnsparren op de Veluwe hebben het momenteel erg moeilijk’’, zegt hij. ,,Overal zijn inmiddels dode bomen te zien, in grote aantallen.’’ De fijnsparren staan her en der in bosvakken, waar ze in het verleden zijn aangeplant. In deze regio zijn er bijvoorbeeld vier bosvakken met fijnsparren te vinden aan de Houtbeekweg, net ten oosten van Stroe, maar de bomen zijn ook te vinden aan onder meer de Wolweg ten noorden van Stroe, in de omgeving van de Nieuw Milligenseweg ten noordoosten van Kootwijk en in boswachterij Kootwijk aan de Heetweg. Rondom Radio Kootwijk liggen meer dan vijftien bosvakken met fijnsparren. Maar ook wat verder weg, bijvoorbeeld bij Nunspeet en bij Hoenderloo, bevinden zich grote bosvakken met fijnsparren.

Dat deze bomensoort nu massaal in de problemen komt, heeft te maken met de steeds drogere zomers van de afgelopen jaren, zegt Plantinga. ,,Sinds 2018 kunnen we stellen dat er elke zomer te weinig neerslag is gevallen. Dat is voor de fijnspar een probleem, want deze bomensoort heeft veel vocht nodig om hars te kunnen aanmaken.’’ Die hars is op zijn beurt weer nodig als beschermlaag tegen insecten, zoals de letterzetter.

Lees de rest van het artikel op Stadnijkerk.nl