Heb ik het verdrongen, of was het aan het einde van het schooljaar of sportseizoen altijd al zo ontzettend dringen om voorrang met evenementen en activiteiten? Na de interventie van corona op onze kalender – die ons organisatietalent en de drang om samen activiteiten te beleven ruim twee jaar teisterde – valt het extra op: er is veel te doen in de maand juni. Veel tegelijk. 

Neem nu het derde weekeinde van de eerste zomermaand. Traditiegetrouw staan dan de Nijkerkse sportmarathon en het Truckfestijn op het programma en daar zijn de Leeuwinnen Cup voor voetballende meisjes en dames bij Sparta Nijkerk en het beachhockeytoernooi op het Plein bijgekomen. Maar ook op andere momenten is de agenda overboekt. Nijkerk Sportief en Gezond wierf tijdens één van de clinics in aanloop naar de 2BFit Kidsrun deelnemers voor de lokale voorronde voor het NK Knikkeren, een activiteit die tegelijk met de Kidsrun zou plaatsvinden.

We kunnen helaas niet alles (tegelijk). Voor organisaties is het in aanloop naar hun evenement hard werken om de oude vertrouwde doelgroep weer te bereiken en nieuw publiek voor zich te winnen. Uiteindelijk komt het altijd wel goed, maar na twee jaar gedwongen afwezigheid komt de animo je niet (meer) vanzelf aanwaaien. Waar zit dat in? Gaat het er echt om mensen er weer even aan te herinneren dat je er bent in deze tijd van het jaar? Hernieuwde zichtbaarheid speelt ongetwijfeld een belangrijke rol, maar de ontketening van enthousiastelingen die graag iets organiseren en de daaruit voortvloeiende veelheid aan verbindende activiteiten en extra druk op onze agenda’s heeft ook z’n effect.

En daar komt ook nog bij dat we als deelnemers mogelijk wat kritischer zijn in wat we wel en niet met onze tijd willen doen. Neem nu verjaardagen in het vertrouwde Hollandse kringetje met blokjes kaas en plakjes worst op een schaal die rondgaat. Die hebben zich in coronatijd geëvolueerd tot creatievere manieren om samen het leven te vieren en niet iedereen wil zonder meer terug in het oubollige gareel. Voor vaste elementen in de evenementenkalender zou zomaar hetzelfde kunnen gelden. Lastig voor organisaties, maar ook een mooie kans. Want door al dat harde werken komen oude waarden én nieuwe energie bovendrijven en gaan we met elkaar nog meer kwali-tijd beleven.

Mogelijk vergt het nog wel wat extra creativiteit om te surfen op de golven die nog komen van dat vermaledijde virus, maar wij kunnen dit. Laten we elkaar niet onnodig in de weg zitten, waar mogelijk krachten bundelen en elkaar veel en vaak ontmoeten op een waardevolle manier. Tot snel!

Nelleke den Besten – De Stad Nijkerk