Panem et circences. Geef het volk vier kermissen in één jaar en je hoort het nooit meer zeuren over het evenemententerrein dat in de conceptvisie voor herinrichting van hun wijk geen plek meer heeft. Een beetje complotdenker kan er zomaar strategie in zien. In werkelijkheid is er “alleen” een vergunning verleend voor een kermis in Paasbos in de maand september. De derde dit jaar en boze tongen beweren dat er in oktober zelfs nog een vierde volgt. Dat laatste heb ik niet kunnen verifiëren, maar zelfs als we uitgaan van drie is het voldoende voer voor een column. 

De gegeven toestemming schiet in elk geval in het verkeerde keelgat van buurtbewoners die hun ongenoegen uiten op aangeplakte A4-tjes in winkelcentrum Paasbos, op zoek naar bijval. Van één of twee kermissen kunnen buurtgenoten die frontrow wonen het plezier (de lusten) door de hysterische verlichting en gonzende geluiden heen nog wel inzien, bij nummer drie (en verder) beklijft toch vooral de herinnering aan de minder leuke kanten (de lasten).

Zelfs onze kermisminnende dochter vindt het wat veel van het goede en ik denk dat de bedenkers van cityleus ‘Lekker Nijkerk, stad vol smaak’ ook niet perse suikerspinnen en churros voor ogen hadden om onze woonplaats op de kaart te zetten. Bij de plakkerige lekkernijen van zo’n reizend attractieparkje lik je noodgedwongen je vingers ook af, maar het water loopt mij eerder in de mond van de natjes (Kannen en Kruiken) en droogjes (Lepeltje Lepeltje) die buurman Amersfoort tijdens evenementen serveert om de smaakpapillen van inwoners en gasten te kietelen. Toch jammer dus dat vooral kermisbazen de oproep die je ziet bij het verlaten van de bebouwde kom ter harte nemen: “Kom snel weer. Het is lekker genieten in Nijkerk.”

Want laten we wel wezen, het is niet zo dat het gemeentebestuur al die overprikkelende evenementen met voornamelijk schiettenten, grijpautomaten en hier en daar een verdwaalde draaimolen of spannender attractie zelf initieert. Een organisator vraagt een vergunning aan, het ambtelijk apparaat toetst die aan bestaande kaders en daar rolt dan een ‘ja’ of een ‘nee’ uit. De beste manier om een ‘nee’ te bedwingen is daar zelf iets spectaculairs tegenover zetten en de kermisorganisaties vóór te blijven.

Op het gras van het evenemententerrein in Paasbos mag eens in de zes weken een happening plaatsvinden en dat hoeft niet altijd een kermis te zijn. Dus, wie heeft een goed idee voor de organisatie van iets stijl- en smaakvols dat Lekker Nijkerk eer aan doet en stopt daarmee de kermisinvasie?

Nelleke den Besten – De Stad Nijkerk