Sinds afgelopen voorjaar staat Jesse Buitenhuis van Sparta Nijkerk aan de kant: hij heeft last van een hernia. Middels de inzet van hersteltrainer Eddy Kraaij werkt hij aan zijn comeback, al is dat niet eenvoudig. ‘Vanaf maart heb ik last gekregen van mijn onderrug en heb ik niet meer gespeeld. Die slijtage in mijn rug is een beetje erfelijk bepaald.’ Zijn ruggenwervels beknellen een zenuw. Aanvankelijk wist hij nog niet dat het hernia was. In een poging om middels training terug te keren in de basis, bleek Jesse iets te actief en vervolgens zijn de klachten verergerd.

Je hebt jezelf teveel geforceerd?

Jesse Buitenhuis: Ja. Dat denk ik wel. Het idee was om veel te bewegen en dan moest het weer los komen. Maar ik heb iets teveel bewogen. In mei schoot het ook in mijn linkerbeen. Ik kon helemaal niks meer.

Is het te verhelpen?

Jesse Buitenhuis: Ik kan het laten opereren, maar dat is echt de laatste optie. Ik heb een pijnprik gehad. Dat zou ook iets moeten helpen. Met oefeningen hopen we dat het een beetje op een natuurlijke manier goed komt.

Wat is jouw perspectief bij Sparta Nijkerk

Jesse Buitenhuis: Heel onzeker. Dat is wel balen.

Wat geeft de eigen fysio aan?

Jesse Buitenhuis: Dat ze het per dag bekijken. Ik ben vorige week weer begonnen met wat joggen. Op zich gaat het nu best goed. En dan hoop ik over een aantal weken weer mee te kunnen trainen. Maar dat is nog geen zekerheid. En als het niet beter gaat, dan moet ik toch aan een operatie denken.

Moet je nu al denken aan een verloren seizoen?

Jesse Buitenhuis: Nou, dat hoop ik niet. Als ik over een paar weken weer kan meetrainen en gewoon kan aansluiten, dan hoop ik weer de rol van vorig seizoen te kunnen vervullen.

Hoe reageert het team op jouw wegvallen en dat je tijdens de cruciale slotfase van afgelopen seizoen niet aanwezig was?

Jesse Buitenhuis: De jongens zeggen dat ze me echt hebben gemist. De trainer zegt dat ook. Ik kan soms toch iets anders brengen dan andere spelers.

Zit je dan tandenknarsend langs de lijn?

Jesse Buitenhuis: Het is al frustrerend om niet in het veld te kunnen staan en als het wat minder gaat met het team, wil je er helemaal graag bij zijn. Je wilt zo graag het team helpen.

En Sparta hoort gewoon thuis in de tweede divisie.

Jesse Buitenhuis: Daar gaan we ook alles aan doen. En ik hoop bij te kunnen sluiten en daarin nog een rol te kunnen spelen.

Interview en foto’s Kees van den Heuvel